Zlatni retriver je dosledno na vrhu liste najomiljenijih kućnih ljubimaca. Obično ga povezuju sa decom i prigradskim životom, i uz njihovu ljubav prema vodi i prirodom da aportira, zlatni retriver je odličan pratilac lovaca. Takođe je bio jedna od 10 najboljih rasa 2008. godine.

Guta Vet

Poreklo i istorija zlatnog retrivera

Prvi istorijski podaci o zlatnom retriveru datiraju još iz ranih 1800-ih , kada je bio popularan kao lovački pas u Škotskoj. Kao snažan, pas srednje veličine, bio je veoma cenjen za lov kako na kopnu tako i u vodi. Sportisti su se divili njegovoj marljivosti i atletskim sposobnostima, dok su njihove porodice uživale u nežnom i prijateljskom karakteru svog ljubimca. Kasnih 1800-ih, rasa je postala dobro poznata u Severnoj Americi i registrovan je u američkom kinološkom savezu 1925. godine.

Tokom godina, zlatni retriveri su postali korisni kao psi vodiči za slepe, gluve i druga hendikepirana lica zbog svoje inteligencije, utreniranosti, blagog temperamenta, kao i njihovog dobrog odnosa sa ljudima. Oni su obučeni kao terapeutski psi u staračkim domovima i kod emocionalno poremećene dece.

Izgled i veličina zlatnog retrivera

Zlatni retriver je jak pas, srednje veličine sa umereno okruglom lobanjom i srednjim do tamno braon očima. Uši su im viseće, trouglaste, dosežu približno do nivoa vilice. Spoljašnja vodootporna dlaka je gusta i meka, iako nije svilenkasta. Podlaka je umereno gusta. Kao što sam naziv rase govori, boja krzna je zlatna sa mogućim varijacijama od svetlije do tamnije. Duži deo krzna poznat kao perje ili zastavica, prisutna je na zadnjoj strani prednjih nogu i butina, duž stomaka, ispod vrata i donjoj strani repa.
Odrasli zlatni retriveri mogu dostići visinu od 53-60cm u grbenu i težinu od 25-34 kg.

Varijetet boja zlatnog retrivera

Karakter zlatnog retrivera

Zlatni retriver je razigran, nežan saputnik sa društvenim karakterom,koji bi vam bez obzira na svoju veličinu, rado uskočio u krilo. Iako ne spada u bučne rase, ovaj ljubimac će objaviti dolazak posetilaca.

Porodica i zlatni retriver

Zlatni retriver je odličan porodični ljubimac koji je dobar sa decom i drugim životinjama. Ova rasa je odgovarajući izbor za prvog ljubimca, pod uslovom da vlasnik može da upravlja psom ove veličine i snage.

Treniranje i obuka zlatnog retrivera

Zlatni retriver je inteligentna rasa i veoma lako može da se istrenira. Pored toga što je vičan lovac, ovi psi su obučeni pratioci hendikepiranih lica, uključujući i pse vodiče slepih. Oni se takođe obučavaju za pronalazak droge i spašavanje ljudi u ekstremnim situacijama.

Nega zlatnog retrivera

Zlatni retriveri koji se koriste za lov na zemlji a i ponekad u vodi, zahtevaju posebnu pažnju. Trčanjem kroz šumu psi su izloženi biljkama sa trnjem koje može da im se zabode u uvo ili ispod kapka,što vodi ka iritaciji ili upali.

Oralna higijena je takođe veoma bitna. Bilo bi poželjno da im se peru zubi jednom dnevno, ako je moguće. Redovnim četkanjem,krzno postaje sjajno,smanjuje se linjanje i mogućnost stvaranja ućebotina koje mogu biti bolne za vašeg psa. Ako se ućebotine ipak stvore, najbolje je pozvati profesionalnog frizera ili veterinara da ih uklone.

Bolesti i poremećaji zlatnog retrivera

Generalno, zlatni retriver je zdrav pas sa nekoliko medicinskih problema. Najčešća oboljenja su :

Pored toga,zlatni retriveri su skolni i displaziji laktova, nanosomiji (patuljasti rats), osteohondrozi i von Willebrand-ovoj bolesti.

Životni vek zlatnog retrivera je od 10 do 13 godina.

Ylatni-retriver-aport