STOMATOLOGIJA

Stomatološka ordinacija veterinarske ambuante GUTAVET je osmišljena, opremljena i osposobljena  kako bi pružila naprednu oralnu zaštitu kućnim ljubimcima i specijalizirane usluge da bi vaš ljubimac mogao uživati u zasluženoj udobnosti, poboljšanom zdravlju i obogaćenom životu. Idemo dalje od čišćenja zuba i nudimo potpunu oralnu zdravstvenu negu s širokim spektrom napredne stomatologije, uključujući terapiju kanala korena i izradu krunica. Takođe Gutavet ambulanta je opremljena i obučena  za maksilofacijalnu hirurgiju, poput hirurških operacija  fraktura gornje i donje vilice, kao i dijagnozu i lečenje oralnih i facijalnih tumora.

Ako ste nedavno dobili štene ili mače u svojoj porodici, pobrinite se da zakazete oralni pregled za vašeg mladog ljubimca. KLJUČNE ČINJENICE • Štenci, više nego mačići, mogu razviti mnoga oralna patološka stanja u prva 8 meseci. • Ako se ova stanja prepoznaju u ranom uzrastu, moguće ih je uspešno lečiti. SAZNAJTE VIŠE o oralnim stanjima koja su česta kod štenaca i mačića: • Ortodontski poremećaji • Zaostali mlečni zubi • Nedostajući ili impaktirani zubi • Kašnjenje izbijanja zuba • Slomljeni zubi (sa ili bez izložene pulpe) • Defekti zubne gleđi / hipoplazija • Gingivitis
Čak i mlade mačke mogu imati infekcije desni i osjećati bol. Neka vašu mačku pregledaju naši veterinari zbog bilo kakvih oralnih upala i gingivitisa. Ono što trebate znati je da kada se pojave crvenilo, oticanje desni uz prisustvo bola i odbijanja mačke da uzima hranu, da to predstavlja upalu (zapaljenje). Moguće terapije / tretmani: Vaša mačka će imati oralnu evaluaciju pod anestezijom uz dentalni rendgen. Zubi će biti očišćeni iznad i ispod linije desni. Ako je moguće, vi ćete vršiti dnevnu oralnu higijenu. Oralni pregledi i čišćenje zuba mogu se obavljati svaka 3 meseca do 2. godine starosti.
Fraktura ili fracture (prelom ) vilice kod pasa i mačaka javljaju se usled traume lica (ujed psa, pad) ili zbog gubitka kosti koji je povezan sa infekcijama zuba i desni. Ono što trebate znati: Ovi pacijenti moraju biti pregledani pod anestezijom kako bi se odredila najbolja metoda sanacije nastalog preloma. Trauma lica i gubitak kosti oko bolesnih zuba mogu rezultirati frakturama gornje i donje vilice. Pacijenti koji su doživeli traumu (pad, ujed psa, saobraćajna nesreća) inicijalno se stabilizuju i pregledaju primenom tečnosti, lekova protiv bolova, antibiotika, rendgenskim snimcima grudnog koša i/ili lobanje. Precizan plan lečenja može se doneti tek nakon procene pod anestezijom koja uključuje: evaluaciju struktura zuba, kostiju i glavnih krvnih sudova i nerava koristeći dentalne rendgenske snimke, rendgenske snimke lobanje i u nekim slučajevima CT snimanje. Za saniranje fraktura vilice u Gutvet veterinarskoj ambulanti koristimo tehnike koje su minimalno invazivne, fokusirane na poravnanje zuba/vilica, omogućavaju brz povratak funkciji i očuvanje što većeg broja zuba. Tehnike uključuju selektivne ekstrakcije, zaštitu pulpe, presađivanje kosti, žicu između zuba, intraoralne kompozitne splintere, vezivanje zuba i u nekim slučajevima metalne ploče šrafove.
Vaš ljubimac može doživeti oralnu povredu poput preloma zuba što može dovesti do stanja koja utiču na njihovo zdravlje. Upoznajte se s različitim stanjima u nastavku. Prelomljen zub može biti izuzetno bolan za vašeg ljubimca! Ono što trebate znati... • Bakterije će ući u izloženu pulpu i dovesti do infekcije zuba, koja se može proširiti na kost. • To može biti bolno za vašeg ljubimca, s mogućim simptomima poput oticanja lica, infekcije kostiju, oticanja, curenja iz nosa ili slabljenja vilice. • Inficirani zub može dovesti do bolesti bubrega, jetre ili srca. SAZNAJTE o prelomu zuba: Studije pokazuju da 21% pasa ima slomljene zube, ali malo njih pokazuje znakove oralnog bola. Kada prelom zuba uključuje pulpu (crvena ili crna tačka na zubu), bakterije ulaze u pulpu i tokom nekoliko sedmica do nekoliko meseci dolazi do infekcije. Kada se ova infekcija proširi na kost, postaje vrlo bolno (iako malo pasa pokazuje simptome koje vlasnici ljubimaca primjećuju kao takve). Lokalni efekti uključuju: oticanje lica, infekciju kostiju, otvorene traktove, curenje iz nosa ili slabljenje vilice. Sistemske posledice uključuju bolest bubrega, bolest jetre i bolest srca. Slomljeni zubi sa izloženom pulpom zahtijevaju jedan od dva tretmana: terapiju kanala korena ili ekstrakcijsku terapiju(vađenje zuba). Terapija kanala korena čisti i zatvara zub kako bi se mogao zadržati za funkciju (žvakanje, hvatanje i donošenje), dok je ekstrakcijska terapija ozbiljan oralni hirurški postupak za uklanjanje zuba pre nego što infekcija zahvati kost. Ne postoji razlog za čekanje i gledanje kako će se situacija razvijati kod preloma zuba. Mnogi klijenti koji su bili sigurni da njihov ljubimac nema slomljeni zub, navode da je njihov ljubimac delovao "godinama mlađe" ubrzo nakon što su dobili tretman. Sprečite prelome zuba davanjem samo onih predmeta za žvakanje koje "možete udubiti noktom". Izbegavajte kosti, najlon-kosti, rogove i kamenje.
Luxacija zuba je pomeranje zuba iz normalnog položaja usled teške traume. Ljubimac bi trebalo da bude tretiran zbog bola i hitno dovedeni u gutavet ambulantu. Ovim ljubimcima treba da se zub što je pre vrati u normalan položaj i stabilizira. Ono što trebate znati: Luxirani zub treba stabilizovati žicom ili kompozitnim splintom, a moguće je i da primi terapiju kanala korena u roku od 24-48 sati. Ako je zub potpuno izvaljen iz usta ljubimca, treba ga staviti u mleko dok se ne razmotre opcije liječenja. Moguće TERAPIJE / Tretmani: Zakazivanje termina za procjenu vašeg ljubimca možete obaviti klikom na dugme "ZAKAŽITE ONLINE/BOOK ONLINE". Ovi ljubimci trebaju da im se zub što je prije moguće vrati u normalan položaj i stabiliziran. Nakon stabilizacije (žicom ili kompozitnim splintom), zub će dobiti terapiju kanala korena kako bi se sačuvao zub.
All Services

ZAKAŽITE ONLINE

Brzo i jednostavno u samo 3 koraka, svakog dana 24/7!

Prijavite se na našu Mailing listu

Primajte najnovija obaveštenja i budite u toku!
    Pozovite nas