Rendgen za pse, mačke, zečeve, ježeve, ptice, papagaje, zmije i guštere

Rendgen je jedna od najčešće korišćenih tehnika u postavljanju dijagnoze kod pasa, mačaka, zečeva, ježeva, ptica, papagaja, zmija i guštera uz pomoć rendgena mi ostvarujemo uvid u stanje i funkciju unutrašnjih organa koji se ne vide spolja.

Kako rendgen funkcioniše?

Rendgensko u sliku- rendgenogram dobijamo tako što propuštam o malu količinu rendgenskih zraka kroz telo naših ljubimaca sa jedne strane i“ uhvatimo ih“ sa druge strane uz pomoć ploče koja je osetljiva na rendgenske zrake.
Masno tkivo, kosti, organi, mišići, tečnost i vazduh koji se nalazi ispod kože apsorbuju različitu količinu rendgenskih zraka u zavisnosti od njihove strukture. Na osnovu te razlike u avgustovski mi dobijamo sliku na ploči.

Tumačenje rendgenske slike

Za tumačenje rendgenske slike Potrebno je imati osnovno znanje Kako rendgenski snimci izgledaju u biološkom stanju, odnosno kod zdravih životinja. Iskustvo igra veliku ulogu u postavljanju pravilne i tačne dijagnoze. Rendgenom se kod pasa i mačaka pored primarnog problema mogu dijagnostifikovati i prateća patološka stanja koja nisu hvala simptome, A zbog kojih primarno pregled nije ni Rađen. Mi u veterinarskoj ambulanti guta obično nakon rendgenologije dijagnostike dajemo pisani izveštaj. Kada je gužva na prijemu ili kada nam je potrebna dodatna konsultacija, nalaz i izveštaj dajemo naknadno. Samo u slučajevima kada se radio jasno vidljivim prelomima izveštaj može da izostane.
Konsultacije vršimo u okviru naše ambulante, sa kolegama iz drugih ambulanti i sa kolegama iz inostranstva. Ove konsultacije, pogotovu sa kolegama iz inostranstva mogu dodatno da koštaju. Takođe mi u veterinarskoj ambulanti guta konsultativne usluge drugim kolegama ili na zahtev klijenata( samo da pogledate) u vidu nalaza i mišljenja.

Kada koristimo rendgensko dijagnostiku?

Rendgenska dijagnostika ima veoma široku primenu. Ona može biti nativna, kada se snima bez kontrastnih sredstava, i kontrast. Prilikom primene kontrastne rendgenografije koristi se veliki broj pozitivnih i negativnih kontrastnih sredstava kako bi se što bolje istakao ili izdvojio određeni segment koji želimo da posmatramo.
Jasmin indikacije za primenu rendgena kod pasa, mačaka, zečeva, ježeva, ptica, papagaja, zmija i guštera postoje u sledećim slučajevima:
– ortopedski problemi kao što su šepanje, prelom i deformiteti skeletnog sistema
– abdominalni problemi kao što su nadutost, bol u stomaku, povraćanje i proliv
– posmatranje promena kao što su tumori, i kamenje u raznim organima ( žučna kesa bešika bubrezi i slično)
– dijagnoza stomatoloških maksilofacijalnih problema kao što su apscesi korena zuba, prelomi vilice ili iščašenje temporomandibularnog zgloba
– snimanje kukova i laktova radi izdavanja uzgoj nih sertifikata ( FCI sertifikat za kukove i laktove)

Da li je mom psu ili mački potrebna sedacija ili anestezija za snimanje rendgenom?

Ljubimci tokom snimanja rendgenskim aparatom treba da budu apsolutno mirni kako bi kvalitet snimka bio jasan je adekvatan za tumačenje. Ljubimci koji trpe bol usled preloma ili nekog drugog patološkog stanja, ili oni koji ne sarađuju, zahtevaju sedaciju i/ili anesteziju. Takođe uzgoj na snimanja zbog procene displazija kukova i laktova, zahtevaju sedaciju kako bi se pas postavio u odgovarajući položaj i pod određenim uglom u odnosu na Izvor x-zraka. Aplikacija kontrasta ponekad zahteva sedaciju ili anesteziju.
Bezbednost u smislu nepotrebnog izlaganja rendgenskim zracima usled nepotrebnog ponavljanja snimanja takođe igra ulogu u donošenju odluke da li je potrebno sedirati psa ili mačku.

Koliko dugo traje rendgensko snimanje?

Samo snimanje ( zračenje) traje izuzetno kratko i meri se delovima sekunde. Pripreme kao što su pozicioniranje, sedacija i slično traju 15 do 20 minuta. Digitalno dobijanje slike za evidentiranje mi arhiviranje na vitalno medijum traje u proseku 5 do 10 minuta. Sveukupno jedan nativni rendgenski pregled traje 10 do 40 minuta.
Kod kontrastnih snimanja u obzir treba uzeti i vreme koja je potrebno za aplikaciju kontrasta. Snimanje digestivnog trakta uz pomoć barijuma kao pozitivnog kontrastnog sredstva pomoću koga se prati funkcija gastrointestinalnog trakta traje 18 do 36 sati, pri čemu se u tom periodu vrši nekoliko snimanja na svakih 3 do 6 kako bi se vratila funkcija i prohodnost.

Da li je rendgenska dijagnostika bezbedna?

Danas je koriste savremeni visokofrekventni rendgen aparati koji za razliku od starijih aparata sa rendgenskom cevi imaju znatno manje ( i do 90 %) neželjenog rasipanja x-zraka.
Pored ovoga digitalizovano dobijanje slike uz pomoć posebnih ploča zahteva manju količinu zračenja ovo je omogućeno i zahvaljujući mogućnosti softverske korekcije slike uz pomoć računara.
Zaključak je da ukoliko se primenjuje visokofrekventni rendgen aparat u kombinaciji sa pločama i softverom za digitalizovano dobijanje i obradu slike, savremena upotreba rendgen aparata je izuzetno bezbedna.
Pored gorenavedenog, trudnicama i deci ispod 16 godina nije dozvoljeno bespotrebno izlaganje rendgenskim (x) zracima.
Osim bezbednosti od jonizujućeg zračenja usled upotrebe savremenih rendgena sa digitalnom slikom izbegava se upotreba hemikalija koje su nekad korišćene za razvijanje rendgen filmova

Naše usluge

Subscribe to our newsletter

We send e-mails once a month, we never send Spam!
    Pozovite nas