Endokarditis kod pasa I mačaka je infekcija jednog od srčanih zalizaka. Infekcija je obično prouzrokovana bakterijama koje su putovale krvotokom iz nekog drugog dela tela. Bakterije se pričvrste za zalistak i unište ga, što uzrokuje propuštanje zaliska. Kada zalizak propušta, krv teče u suprotnom pravcu u srcu.

Dva najčešće zahvaćena zaliska su mitralni i aortni zalizak. Mitralni zalizak se nalazi između leve pretkomore i leve komore. Aortni zalizak se nalazi između aorte i leve komore. Ako propušta bilo koji od ovih zalizaka, leva komora je ispunjena većim volumenom krvi, što dovodi do njenog povećanja. Komora neko vreme može da upravlja viškom krvi, ali na kraju otkazuje i javljaju se znaci slabosti leve strane srca.

UZROCI ENDOKARDITISA KOD PASA I MAČAKA

Endokarditis je redak kod pasa, a kod mačaka još ređi. Bakterije iz, prostate, pluća, bešike i bubrega, kože, zuba i desni, kao i dugotrajni intravenski kateteri mogu inficirati srčane zaliske. Neki psi sa kongenitalnim srčanim manama, kao što je subaortna stenoza, imaju abnormalan protok u njihovim srcima zbog čega su njihovi srčani zalisci oštećeni i više su skloni endokarditisu.

Ako je imunološki sistem životinje oslabljen zbog bolesti ili dugotrajne upotrebe steroida, takođe može biti skloniji endokarditisu. Različite bakterije uzrokuju endokarditis, neke češće od drugih. Ponekad gljivični organizmi mogu inficirati zaliske, ali većina endokarditisa je povezana sa bakterijama.

KLINIČKI ZNACI ENDOKARDITISA KOD PASA I MAČAKA

Bakterijski endokarditis je češći kod pasa velikih rasa koji su srednjeg ili starijeg doba. Prvi znaci često su infekcija nekog drugog dela tela. Hromost, otečeni zglobovi, letargija, smanjen apetit, respiratorni problemi, slabost i kolaps mogu se javiti kod endokarditisa.

Vaš pas takođe može imati i povišenu temperaturu. Znaci slabosti srca (kašalj i otežano disanje) se ne razvijaju sve dok problem nije veoma uznapredovao.

DIJAGNOZA ENDOKARDITISA KOD PASA I MAČAKA

Ako vaš veterinar otkrije novi srčani šum kod vašeg psa i ako postoje znaci infekcije, može se razmatrati bakterijski endokarditis. Laboratorijske analize i bakterijske kulture se često rade radi traženja infekcije. Krv se takođe može poslati na testiranje na Bartonellu ili druge bakterije. Preporučuju se rendgenski snimci grudnog i abdominalnog dela.

Ehokardiogram (ultrazvuk srca) proverava srčane zaliske na znake infekcije i propuštanja. Takođe se mogu raditi višestruke bakterijske kulture kako bi se pokušalo izolovati cirkulišuće bakterije. Ako vaš pas hramlje i ima otečene zglobove, mogu se napraviti rendgenski snimci i razmatrati punkcije zglobova radi prikupljanja tečnosti za analizu i kulturu.

EKG

EKG ( elektrokardiografija ) je medicinska procedura koja se zasniva na merenju električne struje veoma niskog napona a koja se proizvodi i oslobađa tokom kontrakcija srčanog mišića. 

LEČENJE I PRAĆENJE ENDOKARDITIS KOD PASA I MAČAKA

Antibiotici se koriste dugoročno (najmanje 3-4 meseca) kod većine pasa sa bakterijskim endokarditisom. Idealno je da se antibiotici daju intravenski tokom prvih 1-2 nedelje; to često zahteva dnevne posete veterinarskoj klinici ili produženu hospitalizaciju. Bakterije su zaštićene na listićima zaliska debelim tkivom (vegetacijama), pa je potrebna produžena terapija. Cilj je zaustaviti bakterije da dalje oštećuju zaliske i sprečiti ih da se šire, ili sprečiti eventualno pogoršanje širenja. Ako vaš pas ima umerenu do tešk slabost leve strane srca, može biti hospitalizovan radi stabilizacije. Psi sa slabošću leve strane srca su veoma krhki i zahtevaju agresivno lečenje, uz što manje stresa koliko je moguće.

Mikrobiološko zasejavanje se često ponavljaju 2-3 nedelje nakon početka terapije antibioticima i ponovo 1-2 nedelje nakon prestanka antibiotika. Ehokardiogram se može ponoviti 1-2 nedelje nakon početka terapije, 4 nedelje od terapije, i 2-3 nedelje nakon prestanka antibiotika. Ako je infekcija uzrokovana bakterijom Bartonella, krvni titar se može ponoviti 1 mesec nakon početka antibiotika.

Psi sa srčanom slabošću  često zahtevaju intenzivnije praćenje, sa čestim kontrolnim posetama, rendgenskim snimcima grudnog koša i laboratorijskim testovima sve dok se ne stabilizuju.

Psi koji su pod povećanim rizikom od bakterijskog endokarditisa mogu započeti sa profilaktičkom primenom antibiotika ( hirurške intervencije, uklanjanje kamenca sa zuba i sl.)

PROGNOZA ENDOKARDITISA KOD PASA I MAČAKA

Prognoza je vrlo loša za pse sa bakterijskim endokarditisom aortnog zaliska, sa vremenom preživljavanja koje može biti samo 3 dana. Bakterijski endokarditis mitralnog zaliska ima prosečno vreme preživljavanja od 1,5 godina. Psi sa bakterijskim endokarditisom obično umiru od slabosti leve strane srca ili iznenada od embolije,  ako se delovi infekcije “odkače”  i zadrže se u drugim krvnim sudovima drugih organa dovodeći do njihove ishemije.

Tekst priredio: Dr Dragutin Smoljanović,dvm

ZAKAŽITE ONLINE

Brzo i jednostavno u samo 3 koraka, svakog dana 24/7!