Nemački ovčar je među najzastupljenijim rasama, omiljena milionima ljubitelja širom planete. Za mnoge kada kazete pas oni pomisle na nemačkog ovčara. Ova predivna rasa privlači pažnju kako svojim izgledom tako i veoma smirenim karakterom i sposobnosću da izvršava zahtevne zadatke. To su lojalni psi, umerenog temperamenta i veoma dobrog karaktera. Iako izgledom asociraju na prapretka vuka, njihova narav može biti veoma prijateljska, reakcije emotivne, oni su nežni i privrženi vlasniku. Pokazuju sklonost za zivotom kako u spoljašnjem tako i unutrašnjem okruženju. Neretko se vlasnici odlučuju i za držanje u stanovima što ovaj pas i prihvata, uz veće napore za održavanje i neophodne višekratne šetnje. Svakako, prednost u odabiru okruženja za ovu rasu svakako ima dvorište jer oaj pas ima naglasenu volju za trčanjem, igrom na otvorenom a oni su pretežno i dobri čuvari.

Guta Vet

Upotrebna vrednost nemačkog ovčara je veoma široka!

Od standardno policijskih pasa, do tragača i spasilaca iz lavina i poplava, vodiča slepih , goniča stada pa sve do kućnih ljubimaca i pasa za uživanje i rekreaciju. U ovome i leži tajna o velikoj zastupljenosti, jer gotovo da nema zemlje na svetu gde nemački ovčar ne zauzima jednu od popularnijih pasmina.

Izgled i veličina nemačkog ovčara

Nemački ovčar je srednje veliki pas, visine do 65cm mužijaci odnosno 60cm ženke. Njihovo telo je pravougaonog oblika, blago izduženi i sa blago padajućim leđima. Crno braon boje, sa podignutim usima i kestenjastim ocima. Standardno je pas kratke dlake,ali je od skora zvanično priznat i varijetet dugodlakog nemačkog ovčara. Dugodlaki odnosno kratkodlaki nemački ovčar su ista rasa ali različiti varijeteti. Dozvoljeno im je ukrštanje samo u okviru svog varijeteta. Pored standardne braon crne boje postoje i i druge kombinacije boja kao stu su crni i sivi nemački ovčari koji pretežno pripadaju radnim linijama. Prirodan hod nemačkog ovčara je kas, stoga je telo psa formirano u obliku pravougaonika. Blago padajuca leđa i zatvoreni uglovi zadnjih nogu omogućavaju mu da moze lako da trči velike razdaljine. U osnovi je pas koji je pripada grupi ovčarsko pastirskih pasa, te je zato i nephodno da ima adekvatnu anatomiju, koja mu omogućana da bez poteskoća može pretrčati i do 20 kilometara na dan .

Pas je veoma zahvalan za drzanje, negu i ishranu. Veoma rado jede sve vrste gotovih hrana i konzervi i pretezno nema osetljivost na pojedine namirnice. Postoje slučajevi koji ne isljučuju mogućnost hipersenzitiviteta ali statistički ova rasa nema problema sa alergijama. Ova rasa ima veću sklonost ka problemima kostanog sistema (kukova i laktova). Stoga posebnu pažnju prilikom odabira šteneta, treba pridati odabiru odgovornog i savesnog odgajivača koji je roditelje šteneta podvrgao testiranju na displaziju koja je genetski prenosiva. Stene ciji su roditelji potvrdjeno zdravi i sertifikovani od strane a utorizovanih veterinara, imaju manje šanse da imaju probleme sa kukovima i laktovima.

Pas veoma lako i rado uči. Proces učenja kao i kod većine pasa je poželjno početi u sto ranije uzrastu. Najbolje je da se radi kroz igru i da pas bude nagrađen svaki put kada uradi šta se od njega očekuje. Dresura je potrebna ukoliko je pas planiran za neke osebne namene kao na primer policijski pas ili pas tragač … Prosečna životna dob je oko 10-12 godina ali to svakako zavisi i od uslova u kojima pas živi.

Nemački ovčar je pas koji izrazito voli i prati svoga gospodara. Veran i lojalan, nepokolebljiv, smiren i odmeren… Nadjite sebi jednoga i shvatićete šta znači imati pravog prijatelja.

Željko Radukić, odgajivačnica Vom Radhaus