Da li bi ste umrli od smeha kada bi vam neko rekao da ćete ovog leta učiti vašu mačku da pliva? Ukoliko vaša mačka, kao i većina naših mačaka koje ja poznajem, nevoli vodu, samo približavanje vodi nateraće je u panično bekstvo uz grebanje i frktanje. Ukoliko bi mačke pričala našim jezikom verovatno bi nam rekle da ih voda čini nesrećnim. Ono što se mi pitamo je to da li mačke imaju urođeni strah od vode ili je averzija prema vodi razvijena tokom vremena.

Guta Vet

Mačke koje žive slobodno i same love svoju hranu, loveći one četo pojure plen preko manje ili veće vode ne poklanjajući preterano pažnju na tu činjenicu.

Igra u i pored vode kao i lov u tom životnom okruženju mačkama omogućava pozitivno iskustvo vezano za vodu. One mačke koje predu u toplini doma daleko od vode nikada ne moraju da nauče da plivaju. Njihovo jedino iskustvo sa vodom može da bude kiša koja ih ostavlja mokre i hladne. Mačke sa takvim iskustvom nikada nemaju želju da nauče da plivaju.U procesu domestifikacije, čovek je mačku “zaštitio” od mnogih izazova uključujući i kupanje. Divlje mačke, među kojima prednjače tigrovi, kao i neke rase mačaka kao što je Turska Van mačka su odlični plivači.

Strah od vode

Higijena mačaka