MACKE KOJE PLIVAJU

KUPANJE MACAKA

Da li bi ste umrli od smeha kada bi vam neko rekao da ćete ovog leta učiti vašu mačku da pliva?  Ukoliko  vaša mačka, kao i većina naših mačaka koje ja poznajem, nevoli vodu,   samo približavanje vodi nateraće je  u panično bekstvo uz grebanje i frktanje.  Ukoliko bi mačke pričala našim jezikom verovatno bi nam rekle da ih voda čini nesrećnim.  Ono što se mi pitamo je to da li mačke imaju urođeni strah od vode ili je averzija prema vodi razvijena tokom vremena.

Mačke koje žive slobodno i same love svoju hranu, loveći one četo pojure plen preko manje ili veće vode ne poklanjajući preterano pažnju na tu činjenicu. Igra u i pored vode kao i lov u tom životnom okruženju mačkama omogućava  pozitivno iskustvo vezano za vodu.  One mačke koje predu u toplini doma daleko od vode nikada ne moraju da  nauče da plivaju. Njihovo jedino iskustvo sa vodom može da bude kiša koja ih ostavlja mokre i hladne.  Mačke sa takvim iskustvom nikada nemaju želju da  nauče da plivaju.U procesu domestifikacije, čovek je mačku “zaštitio” od mnogih izazova uključujući  i kupanje. Divlje mačke, među kojima prednjače tigrovi, kao i neke rase mačaka kao što je Turska Van mačka su odlični plivači.

Na osnovu ovih činjenica i eksperimenata koji su rađeni, jasno proizilazi da je strah od vode kod mačaka stečena osobina. Ukoliko želite da Vašu mačku kupate tokom života ili čak da je naučite da pliva, sa tim radnjama morate početi od najranijeg uzrasta. Prilagođavanje se u početku svodi na igru i zabavu uz pozitivnu stimulaciju. Nesmete dozvoliti da Vaše mače slučajno upadne u vodu, ili da ga naglo i iznenadno stavite pod tuš, jer će to predstavljati iznenađenje za njega ili nju koje će ostaviti upečatljiv (negativan) utisak koji se pamti tokom celog života.

Posebnu pažnju treba obratiti na mačke koje plivaju u bazenima i fontanama. Posle kupanja u bazenu, mačku treba istuširati čistom vodom kako bi se saprale hemikalije kojima se održava bakterijska i hemijska ispravnost vode u njima a koje su opasne po život Vašeg ljubimca plivača. Iz istog razloga treba ih onemogućiti da piju vodu iz njih.

Sposobnost da plivaju imaju sve mačke i ona predstavlja jedan od urođenih instikata koji se razvio tokom evolucije. Ukoliko ste naučili Vašu mačku da pliva, sledeći korak je da je naučite da vam ulovi i donese ribu na primer. Ukoliko budete imali uspeha u tome obavezno nam javite.

Tekst priredio Dr Dragutin Smoljanovic, DVM