GutaVet.com BOLESTI MAČAKA,BOLESTI PASA,UPUTSTVA ZA LEKOVE ХЕМОТЕРАПИЈА И ВАШ ЉУБИМАЦ

ХЕМОТЕРАПИЈА И ВАШ ЉУБИМАЦ • Сврха процедуре

Примена хемотерапије зависи од неколико фактора, који обухватају врсту и локализацију тумора, здравствено стање пацијента, присуство метастаза (раширеност тумора у организму), као и избор власника односно финансијске могућности. Хемотерапија се може примењивати самостално или заједно са хируршким третманом или радиотерапијом, у зависности од типа и локализације тумора. Позитиван одговор на хемотерапију може ићи од непотпуне ремисије и успоравања развијања болести до потпуне ремисије (елиминисање свих туморских ћелија и клиничких симптома). Већина тумора се не може у потпуности уклонити хемотерапијом и многи дају рецидиве у будућности.

Mерење величине тумора

Механизам дејства хемотерапије заснива се на уништавању брзо-делећих ћелија. Брзо-делеће туморске ћелије су по правилу осетљивије на хемотерапију од нормалних здравих ћелија које се деле. Ефикасна примена хемотерапије представља равнотежу између убијања туморских ћелија и минималних споредних ефеката који настају као последица уништавања здравих ћелија пацијената.

 • Опис поступка лечења

Хемотерапеутици се обично дају комбиновано према тачно утврђеним протоколима који доводе до максималне деструкције канцерских ћелија, минималне резистенције туморских ћелија на медикаменте као и минималних споредних ефеката код пацијената. Протоколи могу да се прилагођавају тренутним потребама сваког пацијента или да се мењају у зависности од врсте тумора, здравственог статуса пацијента, искуства ветеринара, могућности власника. Са ветеринарима треба разговарати о протоколу лечења пацијента, како би са сигурношћу разумели могуће споредне ефекте, распоред и трошкове лечења као и праћење и негу пацијента. Неки од најчешће коришћених хемотерапеутских лекова су:

 • Циклоспорин – орална  аплиација;
 • Винкристин – интравенска апликација;
 • Л-аспарагиназа – интрамускуларна апликација;
 • Циклофосфамид – инјекција или у облику таблета (носити латекс рукавице приликом апликовања);
 • Доксорубицин – спора интравенска апликација;
 • Цисплатин/карбоплатин – спора интравенска апликација;
 • Преднизон – у облику таблета, давање код куће.
 • Mазитиниб месилат – орално у облику таблета.
Тумор на шапи
 • Припрема животиња

Утврђен протокол лечења вашег љубимца често садржи календар третмана. Неки третмани се обављају код куће, док се остали врше у ветеринарским амбулантама. Лекови који смањују споредне ефекте хемотерапије, као што су антиеметици, могу се давати неколико дана пре почетка третмана.

Многи третмани хемотерапије могу се обављати у амбулантама током неколико часова. Лабораторијски налази се обично проверавају пре него што се отпочне са хемотерапијом. Интравенски катетер може бити постављен како би омогућила безбедна апликација медикамената у вену. Терапија надокнаде течности, седативи или антиеметици такође се могу давати током боравка у амбуланти како би пацијенти што боље поднели третман и смањили споредни ефекти.

 • Могуће компликације

Хемотерапеутици делују на брзо-делеће ћелије у организму које не обухватају само туморске ћелије већ и неке здраве, посебно ћелије косне сржи и гастроинтестиналног тракта. Чести споредни ефекти терапије су супресија здравих ћелија косне сржи која резултира смањеним бројем белих и црвених крвних зрнаца (анемија) и/или смањењем броја тромбоцита. Гастроинтестинални симптоми обухватају мучнину, повраћање, губитак апетита и дијареју.

Љубимци ређе губе длаку у односу на људе који су на хемотерапији, али постоји могућност да длака не израсте поново после бријања. Неке расе су, као што су теријери и вучјаци, више склони губитку крзна. Како се ниже дозе хемотерапеутика користе током лечења животиња, љубимци имају тенденцију да боље подносе терапију у односу на људе који су на хемотерапији. Споредни ефекти терапије који се појављују код животиња нису тако драстични као они испољених код људи.

Веома је важно бити свестан споредних ефеката који се могу појавити код вашег љубимца током терапирања специфичним медикаментима. На пример, неки лекови могу проузроковати јаку иритацију на месту апликације. Ако дође до појаве споредних ефеката, треба без одлагања контактирати ветеринара како би се брзо реаговало и пратило стање у будућности.

Мастектомија- уклањање тумора млечне жлезде

О проблемима који утичу на квалитет живота вашег љубимца, као што је терапирање бола, задовољење нутритивних потреба као и очекиваног одговора на терапију, треба разговарати са ветеринаром. Сва питања која вас интересују треба ставити на папир како бисте били спремни да при следећем прегледу дискутујете са ветеринаром.

 • Праћење и нега

Пажљив надзор је неопходан за праћење споредних ефеката хемотерапије, утицаја медикамената на друге органске системе, одговора туморских ћелија на хемотерапију и праћење ширења тумора. У зависности од врсте тумора и примењених хемотерапеутика, праћење може обухватати поновљене клиничке прегледе, лабораторијске тестове, рендген и ултразвучни преглед абдомена.

 • Негативне последице на околину

Као што је напред већ речено, приликом примене цитостатика треба користити латекс рукавице. Поред заштите коју користе лица која апликују цитостатике, потребно је обратити пажњу и на особе, поготово децу, која су у контакту са љубимцима у данима након примене ових лекова пошто се цитостатици преко коже, урина и фецеса. У ту сврху, може вам бити препоручено да сакупљате измет, да деца, имунокомпромитоване особе (особе оболеле од сиде, хепатитиса, туберкулозе, леукемије…) и старије особе не долазе у додир са љубимцима. Такође, љубимци не би требало да спавају у истом кревету са власницима док су на хемотерапији. Излучивање ових лекова може трајати до 7-90 дана.

Текст приредила:

Др Мирјана Јанковић, ДВМ

Ветеринарска Амбуланта ГУТА