Hipotireoidizam nastaje kao posledica smanjene koncentracije cirkulišućih hormona štitne žlezde u krvi. Jedan je od čestih hormonskih problema koji se javljaju kod pasa. Hormoni štitne žlezde su neophodni za održavanje normalnog metabolizma, rast dlake, nivo aktivnosti, reprodukciju, srčanu funkciju i druge funkcije u organizmu i zbog toga se nedostatak hormona može ispoljiti na različitim organskim sistemima. Štitna žlezda proizvodi dva hormona: T3 i T4, i njihove koncentracije kod hipotireoidizma su obično niske.

Guta Vet

Uzrok nastanka hipotireoidizma kod pasa

Uglavnom oboljevaju psi srednje starosne dobi, s tim da sterilisane kuje i kastrirani mužjaci mnogo češće oboljevaju u odnosu na ostale. Oboljenje je često kod zlatnih retrivera, dobermana, pinčeva i nekih drugih rasa. Simptomi se javljaju postepeno, mogu biti veoma različiti i obuhvataju:
  • Dermatološke simptome: simetričan gubitak dlake, krzno lošeg kvaliteta i bez sjaja, seboreja(perutanja kože), gubitak dlake na repu u formi tzv. pacovskog repa;
  • Metaboličke simptome: letargija, gojaznost, slaba fizička aktivnost;
  • Kardiovaskularne simptome: bradikardija, ateroskleroza;
  • Neurološke simptome: mišićna slabost, podrhtavanje mišića, paraliza larinksa koja rezultira poteškoćama u disanju, paraliza pojedinih moždanih nerava.
  • Reproduktivni simptomi: neplodnost, poremećaji u estrusnom ciklusu.
  • Kretenizam: poremećaji u rastu i mentalnom razvoju, retencija krzna, preterano velika glava, patuljast rast.
Hipotireoidizam se dijagnostikuje na osnovu nivoa tireoidnih hormona u krvi. Krvne analize mogu biti urađene za T3, T4, slobodan T4 (odvojen od proteina nosača) i TSH. Određivanje samo nivoa T4 se koristi kao skrining test kao i za praćenje efikasnosti terapije. Određivanje nivoa sva četiri hormona u krvi je neophodno za postavljanje konačne dijagnoze. Rutinski laboratorijski testovi mogu otkriti druge parametre koji nisu u fiziološkim granicama, kao što je anemija, visoka koncentracija holesterola i triglicerida i poremećena funkcija jetre. Laboratorijski testovi su takođe neophodni kako bi se isključili ostali uzročnici koji mogu dovesti do pojave istih kliničkih simptoma. Drugi testovi koji se mogu raditi u određenim situacijama uključuju određivanje nivoa tireoidnih antitela, ultrazvuk i skener štitne žlezde.
Tretiranje hipotireoidizma se vrši suplementacijom oralnim L-tiroksinom. Doziranje se vrši posebno za svaku životinju, s tim da neki psi zahtevaju davanje leka jednom dnevno dok drugi dva puta dnevno.
Tablete tiroksina se obično daju u periodu od 2 do 6 nedelja, nakon čega se ponavljaju laboratorijski testovi kako bi se ustanovilo da li je došlo do poboljšanja. Posle davanja tablete, u tačno određeno vreme treba biti izmeren nivo T4 u krvi i vaš veterinar će vas posavetovati koje je najbolje vreme da se odrade testovi. U zavisnosti od rezultata, doza može biti povećana, smanjena ili može ostati ista. Kontinuirano, periodično praćenje nivoa T4 u krvi tokom života psa je neophodno kako bi osiguralo da nivoi hormona budu u granicama referentnih vrednosti. Mnogi psi zahtevaju doživotno terapiranje jer se funkcija štitne žlezde kod većine nikada ne vraća u normalu. Ishrana kod pasa koji su oboleli od hipotireoidizma ne bi smela da sadži kupusasto povrće, soju i proso, a trebala bi da bude obogaćena Ω3 i Ω6 masnim kiselinama kako bi se integritet kože što pre povratio.
Do poboljšanja većine kliničkih simptoma dolazi tokom 3 do 4 nedelje, izuzev neuroloških simptoma za koje je neophodno nekoliko meseci oporavka. Stepen aktivnosti se dramatično poboljšava i apetit se uglavnom vraća u normalu. Kvalitet krzna i dlake se takođe poboljšava posle određenog vremenskog perioda. Psi dobro podnose suplementaciju i mogu živeti normalan kvalitetan život.

Tekst priredila: Dr Mirjana Janković DVM