Jedno od najčešćih pitanja koje nam postavljaju vlasnici pasa i mačaka je da li je potrebno štititi ljubimca svih 12 meseci u godini od srčanog crva, čak i tokom zime kada su hladni dani. Pre 25 godina, kada sam još bio student Fakulteta Veterinarske Medicine u Beogradu, bio sam učen da tempertura mora biti 18⁰C ili veća u periodu od 30 dana da bi komarci započeli svoj životni ciklus, a samim tim i postali prenosioci za bolest srčanog crva. U to vreme kod nas je bio period godine u trajanju 3 do 5 meseci (oktobar-mart), kada temperatura nije ili je vrlo retko prelazila 18⁰C.

Guta Vet

Srčani crv!

Pored klimatskih promena, došlo je i do prilagođavanja komaraca hladnijim vremenskim uslovima pa se oni u prirodi mogu sresti i kada se spoljašnja temperatura kreće između 10-12⁰C. Neretko komarce viđamo i u našim stanovima, hodnicima i podrumima bez obzira na spoljašnjutemperaturu. Svi gore navedeni faktori su doveli do toga da se bolest srčanog crva može preneti preko komaraca tokom cele godine.

Veliki broj vlasnika ljubimaca ne razume kako preventivno davanje lekova protiv parazitske bolesti srčanog crva deluje.

Preparati koji se koriste kao prevetiva:

 • FORESTO 
  Antiparazitska vodootporna ogrlica bez mirisa! Eliminiše krpelje, buve i vaši i odbija krpelje.
 • ADVANTIX
  Spot-on ampula protiv buva i krpelja za pse
 • BRAVECTO
  Tablete protiv buba i krpelja
 • NEXTGARD
  Preparat koji istovremeno pse štiti od buva, krpelja, crevnih parazita i SRČANOG CRVA! Jedna NEXGARD tableta za mesec dana dejstva!