Pojava korona virusa, COVID-19 , u svetu je izazvala veliku strepnju i paniku. O mogućnosti da se naši ljubimci zaraze sa COVID-19 virusom imamo dobre vesti, loše vesti i savete kako da zaštitite Vas i Vašeg ljubimca.

Guta Vet

Da li moj pas i mačka mogu da obole od korona virusa?!

Prvo nekoliko reči o korona virusu. Coronaviridae predstavlja grupu virusa koji mogu izazvati više različitih bolesti kod svih sisara, ptica i gmizavaca. Kod ljudi, koronavirusi najčešće izazivaju blage respiratorne infekcije koje se manifestuju simptomima sličnim gripu. U ljudskoj populaciji postoji nekoliko serotipova korona virusa, kao što su SARS i MERS na primer, koji mogu biti smrtonosni.
Pojava novog serotipa koronavirusa koji se pojavio u kineskoj provinciji Wuhan, COVID-19 , koji se brzo proširio po celoj zemaljskoj kugli, izazvala je izvesnu strepnju i oprez u stručnoj javnosti, prevashodno zbog brzine širenja.
Postoje određene sumnje da se virus COVID-19 na ljude proširio sa slepih miševa preko ljuskara ( pangolina), koji su u prirodi totalno bezopasne životinje, ali koje su filogenetski gledano u bliskom srodstvu sa mesojedima kao što su psi, mačke, šakali,hijene, vukovi, medvedi, lisice… Imajući ovo u vidu postavlja se pitanje da li psi i mačke kao naši najčešći kućni ljubimci mogu da obole ili da nama prenesu COVID-19 virus?

DOBRA VEST

LOŠA VEST

KAKO DA OSTANEMO BEZBEDNI?