Jedna od najstarijih rasa pasa, postoje i pisani zapisi o njima u Kini koji su stari više od 2000 godina. Korišćeni su kao lovački psi, psi za vuču i čuvari ( bili su čuvari kineskih carskih odaja o kojima su vodili računa specijano obučena posluga samo za rad sa njima), nažalost su čak završavali na carskim trpezama kao specijaliteti.

Guta Vet

Poreklo i istorija Čau Čau

Ovo je rasa oko koje kruže razne legende od kojih je meni najlepša sledeća:
„ Kada je nastajao svet i kada su zvezde usađivane na nebo, komadi zvezda su padali na zemlju iniko nije smeo da im priđe .Jedini pas koji se nije plašio bio je Čau Čau i ne samo što je prišao već je lizao zvezdu. Zato on i danas ima ljubačast jezik“ . Čau Čau je nezaobilazni deo kineskog folklora, prilikom proslava Kineske nove godine učesnici nose velike papirne lutke „zmajeva“ i „lavova“ (ako ste mislili da su lavovi , bili ste u krivu – Songshi quan).
U mnogim budističkim manastirima postoje kipovi Čau Čaua.

Kad su u 18. veku Britanski pomorci doneli par primeraka rase iz Kine predstvljeni su Kraljici Viktoriji sa imenom Čau Čau i od tada je ostao naziv za rasu. Iako je Čau Čau poreklom iz Kine , patronat nad rasom ima Engleska koja je izadala važeći standard .

Izgled i veličina Čau Čaua

Čau Čau (Chow-Chow) po FCI standardu spada u V. grupu špic tipa i primitvni tip rase , sekcija peta- Azijski špicevi i srodne rase bez radnog ispita . Aktivan pas , zbijen, proporcionalan, lavljeg izgleda , dostojanstvenog i ponosnog držanja. Punu zrelost pas dostiže u trćoj godini . Visine od 48 – 56 cm mužijaci , 46-51 ženke , težine od 25-32 kg. Karteristične su im šape koje su male ,oble nalik mačijim , i hod koji je ukočen ( takozvani lavlji hod). Mogu biti kratkodlaki i dugodlaki . Krzno je jedno bojno crno , crveno , plavo i krem (prljavo belo) , mestimično nijansirano , ali ne pegavo ili višebojno. Traži dosta nege, 2-3 puta nedeljno četkanje, jer ima gustu podlaku koja ukoliko se ne vodi računa može da izazove i razne probleme po koži. Zbog guste dlake i podlake vrlo lako podnose hladne zimske dane napolju.Interesantno je da su na zapadnom tržištu izuzetno traženi džemperi od podlake Čau Čaua.

Karakteristike Čau Čau pasa

Pas koji svojim neobičnim izgledom privlači pažnju gde god da se pojavi, miljenik dece , ali po svom temperamentu se nepreporučuje porodicama sa malom decom , jer nisu ljubitelji preteranog maženja . Vrlo su teritorijalni i verni, samostalni i pronicljivi. Sa strancima su vrlo rezervisani i nećete ih videti kako prilaze nepoznatima mašući repom. Vrlo lako podnosi samoću ukoliko mora da ostane sam u stanu dok ste na poslu. Kada se čovek odluči da uzme Čau Čaua mora biti svestan da ulazi u jednu vrstu veze , Čau Čau je pas koji je veran i odan samo jednom vlasniku i za drugu ljubav nije sposoban.

Što se tiče poslušnosti ne očekujte od njega odlike radnih ovčarskih pasa, pet puta će vas polušati da dođe kad ga zovete ,šesti put ga jednostavno mrzi pa će da ignoriše. Nezainterosovani su za druge pse , ali su česta meta napada drugih pasa zbog svog krzna koje odaje izgled nakostrešenosti i u tim situacijama se ne povlače već se upuštaju u borbu,stoga treba se posvetiti ranoj socijalizaciji i u šetnjama uvek imati kontrolu nad psom (povodnik).

Poznate ličnosti koje su svoj prostor i život delile sa ovom rasom su Sigmund Frojd, Klerk Gebl,Elvis Prisli ,Dženet Džekson , Marta Stjuart, Džoan Kraford,Džejms Kegni, Pablo Neruda. Čuvenom Volt Dizniju je Čau Čau koji je bio u vlasništvu njegove supruge poslužio kao inspiracija za jednog od crtanih likova ( Lepotica i Zver).

Tekst priredio: Aleksandar Bulović, Odgajivačnica Bullkos land