Pročitajte i otkrijte kako da pomognete Vašem ljubimcu koji pati od alergije. Različiti tipovi alergije zahtevaju različite tipove terapije. U ovom članku možete pronaći informacije o ALERGIJI NA HRANU, ALERGIJI NA POLEN, PRAŠINU ILI UJED BUVA i o ATOPIJI.

Guta Vet

ŠTA JE ALERGIJA?

Alergija je veoma česti problem kod pasa i mačaka i može prouzrokovati svrab, oštećenja kože, gubitak dlake i upale ušiju i kože.

Sa medicinske tačke gledišta predstavlja preteranu odbrambenu reakcuju imunog sistema na materije ( alergene ) koji se nalaze u okolini i kod zdravih jedinki ne prouzrokuju nikakvu reakciju. Imuni sistem u normalnim okolnostima štiti organizam od potencijalno opasnih virusa i bakterija. U slučaju alergijske reakcije taj isti imuni sistem preterano reaguje na bezopasne materije koje mi nazivamo alergeni.

Ukoliko Vaš pas ili mačka:

 • Ližu određene delove kože previše
 • Češu se i grizu određene delove tela
 • Tresu njihove uši koje su iritirane
 • Gube dlaku simetrično na telu
 • Povraćaju ili imaju dijareju ( proliv )

postoje velike šanse da pate od alergije.

Rase pasa koje imaju predispozicjiu za alergiju:

Zašto su moj pas ili mačka alergični?

Potencijal za nastajanje alergije je genetski predisponiran. Na koji će alergen Vaš pas ili mačka razviti alergiju zavisi od hrane i okruženja.
Alergije se pogoršavaju sa protokom vremena u smislu da je reakcija na alergene burnija a povećava se i broj alergena koji prouzrokuju alergiju.
Na sreću u današnje vreme postoji mnogo stvari koje možemo uraditi kako bi pomogli Vašem psu ili mački.

Šta se može uraditi?

Totalno izlečenje od alergije je teško ali nije nemoguće. U većini slučajeva, na osnovu moje dugogodišnje prakse u Veterinarskoj ambulanti Guta, alergija se može držati pod kontrolom tako što će se simptomi ublažiti a Vaš ljubimac živeti dug i zdrav život. Na prvom mestu je da se utvrdi našta je Vaš ljubimac alergičan. Razlog za to je što različiti alergeni zahtevaju različit pristup terapiji.

Terapija se svodi na :

 • Medicinski tretman – desenzibilizacija, primena antihistaminika i imunosupresivnih lekova
 • Primena preparaata i suplemenata za negu kože i dlake – razni šamponi i kondicioneri, dodaci ishrani u vidu posebnih nezasićenih masnih kiselina ( Θ3 i Θ6 masnih kiselina)
 • Specifičnom hipoalergijskom ishranom

Ishrana alergičnih pasa i mačaka

ALERGIJA I ISHRANA:

Ukoliko je Vaš pas ili mačka alergična na hranu, bitna stvar je pronaći hranu koja ne izaziva alergijsku reakciju. Najčešći problem predstavljaju protein kao što su piletina, govedina, soja, žitarice i mleko.

Postoje dva veoma efikasna načina da izbegnete protein koji prouzrokuju alergiju:

Hranite Vašeg ljubimca sa hranom koja ima različit izvor protein od onog koji je korišćen u ishrani do tada. Imuni sistem nemože da proizvede alergijsku reakciju na protein sa kojima se nije susreo u prošlosti. Hrana koja je bazirana na sastojcima koji su novi za Vašeg psa ili mačku smanjuje rizik od alergijske reakcije. Ovaj pristup skoro nije moguć ukoliko hranite Vašeg ljubimca sa hranom poznatih brendova kao što su Royal canin ili Hillş na primer, pošto kompanije sa velikom produkcijom hrane menjaju njen sastav u zavisnosti od kretanja cena na tržištu ( npr. kada je kukuruz jeftiniji ima ga više u hrani, a kada je soja jeftinija onda se ona nalazi u višku). Takođe kvalitet namirnica koje ulaze u proizvodni ciklus može uticati na pojavu alergije ( žitarice iz robnih rezervi zbog dužeg skladištenja imaju više grinja u sebi, meso poreklom od životinja čije meso nije za ljudsku ishranu – životinje koje su pred klanje tretirane antibioticima ili hormonima, životinje uginule na porođaju i sl. takođe povećavaju alergijski potencijal). O genetski modifikovanim organizmima – GMO i njihovom alergenskom potencijalu da i ne govorim.

Ishrana sa hranom kod koje su protein hidrolizovani. Posebnim industrijskim procesom dovodi se do razgradnje proteina na male delove tako da njihova molekulska veličina ne izaziva alergijsku reakciju.

Dodaci ishrani kod pasa i mačaka sa kožnom manifestacijom alergije

Psi i mačke koje imaju kožne manifestacije kao što su opadanje dlake, svrab perutanje kože i česte kožne infekcije treba da uzimaju suplemente koji u sebi sadrže vit. E, selen, Θ3 i Θ6 masne kiseline kako bi ojačali lokalni imunitet i poboljšali stanje kože i dlake.

Alergija na buve, prašinu, grinje i polen

Skoro je nemoguće izbeći alergene iz okoline kao što su buve, prašina, grinje ili polen.
Ono što mi možemo da uradimo kod ovih alergija je sledeće:

 • Da svedemo na minimum prisustvo alergena ( preparati protiv buva, redovno održavanje higijene u prostoru u kome pas boravi, kupanje ljubimaca kako bi uklonili alergene sa površine kože).
 • Pružimo potpornu terapiju kako bi smanjili doze lekova koji se upotrebljavaju u lečenju i kontrolisanju terapije ( kortikosteroidi i antihistaminici).
 • Izvršimo desenzibilizaciju psa ili mačke

ATOPIJA

Predstavlja sklonost ka razvijanju različitih alergijskih reakcija koje nisu specifične ili pak koje se ne javljaju na specifičnim mestima. Na grčkom atopija u prevodu znači „bezmesnost“ odnosno nepostojanje specifičnog mesta pojave alergijske reakcije. Na atopiju veliki uticaj ima nasledni faktor kao i postojanje određenih faktora tokom graviditeta ( stres, loša ishrana, prisustvo crevnih parazita kod majke i sl.).

Atopija-600x332

Kod pasa i mačaka najpoznatiji vid atopije, odnosno atipične alergijske reakcije, predstavlja pojava atopijskog dermatitisa koji je prouzrokovan alergenima iz hrane. Glavni simptom kod pasa i mačaka je intezivan svrab i češanje koje se javljaju neposredno po uzimanju hrane i traju par sati. Pored svraba i češanja javlja se opadanje dlake i posledične sekundarne infekcije na mestima na kojima je koža oštećena.