10 VETERINARSKIH SAVETA ZA ŠTO BOLJE ZDRAVLJE VAŠIH LJUBIMACA:

Veoma je bitno da Vaši ljubimci budu redovno tretirani protiv parazita, kako unutrasnjih, tako i spoljnih. Crevni paraziti su veoma često prisutni u digestivnom traktu mladih jedinki i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje Vašeg ljubimca. Takođe, veoma je važno napomenuti da su neke vrste parazita pasa i mačaka zoonoze, što znači da se mogu preneti na ljude, pa tako redovnim čišćenjem štitite i Vaše zdravlje. Buve predstavljaju najčešći problem na našim prostorima. One mogu dovesti do dermatoloških problema u vidu češanja, gubitka dlake i promena na koži kao što su crvenilo i rane. Takođe, buve su prelazni domaćini za neke vrste crevnih parazita, pa Vaš ljubimac rizikuje da se zarazi ako proguta buvu. Krpelji su takođe veliki problem. Vrlo često su nosioci oboljenja koja mogu biti smrtonosna za pse. Treba napomenuti i da je na našim prostorima prisutna i dirofilarioza (srčani crv) koju najčešće prenose komarci.
Iako vakcinacija protiv infektivnih bolesti nije obevezna po zakonu, apsolutne preporuka svakog veterinara je da Vašeg ljubimca zaštitite od ovih bolesti pravilnom vakcinacijom. Za pse su ove vakcine obično polivalentne i sadrže zaštitu od štenećaka, parvoviroze, zaraznog hepatitisa, i leptospiroze. Bitno je napomenuti da su sve ove bolesti prisutne na našem podneblju, a ukoliko životinja oboli, lečenje i potpuni oporavak su krajnje neizvesni. Prva vakcina se daje u uzrastu od 6 – 8 nedelja, a nakon 4 nedelje sledi i revakcinacija. Bitno je napomenuti da treba sprečiti kontakt šteneta sa drugim psima dok ne prođe ceo proces imunizacije. Vakcine za mačke su obično trovalentne i sadrže zaštitu od panleukopenije, kalicivirusa i herpes virusa. Prva vakcina je sa navršenih 8 nedelja starosti, a revakcina je za 4 nedelje. Naša preporuka je da se ove vakcine daju svake godine i kada životinja poraste.
Vakcinacija protiv besnila i mikročipovanje je zakonska obaveza svakog vlasnika. Našim zakonom je propisano da se svaki pas i mačka moraju obeležiti mikročipom do navršenih 90 dana starosti, kao i da se svi psi i mačke stariji od tri meseca moraju vakcinisati protiv besnila jednom godišnje. Besnilo je jedno od najopasnijih virusnih oboljenja za koje ne postoji lek, a pri tom je i zoonoza, tako da redovnom vakcinacijom štitite i svoje, a izdravlje Vašeg ljubimca.
Poput ljudi, i kućni ljubimci mogu patiti od hroničnih oboljenja. Mnoga oboljenja često mogu biti dugo vremena bez simptoma i da se pokažu tek kada je bolest već u poodmaklom stadijumu. Najbolji način da se ove bolesti otkriju na vreme ili čak spreče jesu redovni pregledi kod Vašeg veterinara. ekg Rutinskom analizom krvi uz eventualnu pomoć još nekih dijagnostičkih metoda (EKG, RTG, ultrazvuk) stičemo uvid u stanje i funkciju unutrašnjih organa vašeg ljubimca.
U poslednje vreme, prekomerna telesna težina predstavlja sve veći problem u veterinarskoj medicini. Gojaznost utiče na rad mišićno-koštanog sistema opterećujući ga, usled čega dolazi do artritisa i oboljenja kičme. Kao i kod ljudi i kod Vaših ljubimaca gojaznost je povezana sa bolestima srca i krvnih sudova, kao i sa dijabetesom. Vodite računa o tome kolike su stvarne dnevne potrebe vašeg ljubimca. Ukoliko Vaš ljubimac ne izlazi napolje ili ide samo u kraće šetnje, smanjite mu dnevne obroke. Takođe, bitno je da izbegavate davanje hrane mimo obroka, kao i da ne preterate u davanju poslastica koje mogu biti veoma kalorične.
Ukoliko ne želite da parite Vašeg ljubimca, svakako Vam preporučujemo da ga što pre sterilišete/kastrirate. Ukoliko imate ženku, a ne želite potomstvo, sterilizacija je pravo rešenje. Osim što ćete izbeći neželjeno potomstvo, sterilizacija značajno umanjuje rizik od pojave nekih vrsta tumora koji su zavisni od polnih hormona. Vlasnici mužjaka neće imati problema sa neželjenim potomstvom, ali rizikuju da im ljubimac odluta za nekom ženkom u teranju i da se izgubi. Vrlo često dolazi i do žestokih okršaja između mužjaka kako bi se izborili za naklonost ženke. Posledice ovakvih obračuna mogu biti lakše, kada ljubimac ima samo površinske ozlede, ali i veoma ozbiljne, ponekad čak i fatalne. Bitno je napomenuti i da postoji veliki broj zaraznih oboljenja koja se putem ugriza mogu preneti.
Ljubimac nije predmet. Vaš ljubimac svakodnevno iziskuje Vašu pažnju i mentalnu stimulaciju. Pod ovim podrazumevamo redovne šetnje za pse nekoliko puta dnevno uz igru. Za mace je bitno obezbediti mesto za grebanje i dovoljno igračaka. Ovakve aktivnosti doprinose održavanju mišićnog tonusa Vašeg ljubimca, a i doprinose Vašem međusobnom zbilžavanju.
Poput Vas i Vaš ljubimac može imati problema sa desnima i zubima. Redovno održavanje oralne higijene pomoći će Vašem ljubimcu da mu zubi i desni budu zdravi. Na tržištu postoji značajan broj preparata koji pomažu u sprečavanju pojave plaka i kamenca. Ukoliko je do stvaranja kamenca već došlo, preporuka je da Vašeg ljubimca odvedete do veterinara koji će ga ukloniti ultrazvučnim aparatom.
Psi i mačke imaju znatno drugačiji metabolizam od nas, pa bi davanje nekih preparata koji se koriste u humanoj medicini moglo biti kobno po Vašeg ljubimca. Najčešće (zlo)upotrebljavani lekovi su takozvani nesteroidni antiinflamatorni lekovi u koje spadaju aspirin i ibuprofen (brufen) koje vlasnici ne tako retko daju svojim ljubimcima, a pri tom samo jedna doza ovih preparata može izazvati obilno krvarenje iz digestivnog trakta, sa mogućim trajnim posledicama po zdravlje Vašeg ljubimca. Važno je napomenuti da postoje preparati iz humane medicine koji se povremeno prepisuju ljubimcima, ali o vrsti leka, kao i o dozi odlučuje isključivo Vaš veterinar.
Prilikom kretanja na put Vašim vozilom, neophodno je da poput sebe, zaštitite i Vašeg ljubimca. Ukoliko imate manjeg psa ili mačku, preporuka je da ih vozite u transporteru, a ukoliko imate velikog psa, možete ga smestiti na zadnjem sedištu pri čemu bi bilo poželjno privezati ga specijalnim pojasom za tu svrhu. Slobodan ljubimac u kolima remeti pažnju vozaču, što može dovesti do nezgode. Nikada nemojte dozvoliti ljubimcu da se vozi na prednjem sedištu jer se može ozbiljno povrediti u slučaju da dođe do aktiviranja vazdušnih jastuka. Takođe, ne dozvolite ljubimcu da se vozi sa glavom isturenom kroz prozor jer tako lako može ispasti iz vozila, a može doći i do oboljenja očiju i ušiju uzrokovanih jakim vetrom.