GutaVet.com BOLESTI MAČAKA,BOLESTI PASA,Некатегоризовано Срчана слабост- симптоми, дијагноза и лечење

Срчана слабост- симптоми, дијагноза и лечење

Слабост срца се испољава онда када срце није у стању да пумпа довољно крви како  задовољило потребе тела за кисеоником и хранљивим материјама. Када се јави слабост срца организам покушава да компензује недостају на различите начине. Та компензација се огледа у повећаном крвном притиску, убрзаном раду срца и задржавању течности у организму.

Узроци срчане слабости

Слабост срца може да има многе узроке. Најчешћи узроци су промене у зиду срчаног мишића, промене на залисцима и сужења великих крвних судова. Као и код људи, промене на срцу могу бити од рођења или се могу развити касније током живота. Стечене промене могу бити последица вирусних и бактеријских инфекција, последице неадекватне исхране, гојазности и сл. Код наших љубимаца велику улогу у оштећењу срца и крвних судова игра присуство срчаног црва – паразита који паразитира у срцу и крвних судовима плућа.

Када срце не функционише како треба долази до повећања крвног притиска у циркулацији. Ово повећање притиска може узроковати „истицање“ и накупљање течности у грудном и трбушној дупљи и одговорно је за готово све клиничке знаке које можемо видети код слабости срца.

Симптоми слабости срца

  • Кашаљ
  • Отежано дисање
  • Изражене вене, нарочито на врату и ногама
  • Отечен стомак ( асцитес – накупљање течности у трбушној дупљи)
  • Увећана јетра
  • Губитак тежине
  • Замор и невољног
  • Бледе или плаво – љубичасте слузокоже ( дијагноза )
  • Хладни екстремитети и други периферни делови тела
  • Накупљање течности и отицање ногу

Дијагноза

Уколико сумњате да Ваш љубимац пати од слабости срца, можете та довести у нашу ветеринарску ординацију. Дијагностификовање болести почиње клиничким прегледом. Слушање грудног коша уз помоћ стетоскопа нам омогућава да идентификујемо сваки патолошки звук, ритам или промене на плућима. Након тога се приступа уско специјалним испитивањима као што су анализа крви, рендгенски дијагностика, ултразвук и/или ЕКГ. Ми смо у Ветеринарској Амбуланти ГУТА у могућности да вам пружимо сваку од ових анализа и дијагностичких процедура.

Рендген

Рендгенским снимањем грудног коша ми добијамо информације о величини и облику срца и крвних судова који се налазе у грудном кошу. Такође имамо и увид о евентуалним последичним променама на плућима.

Ултразвук

Ултразвук срца, који се још назива и ехокардиографија, је такође једна од опција којом се може испитати функција срца и која се много користи. Служи да би се одредила дебљина зида комора, визуелизовала функција записала и видео смер у коме се креће крв кроз срце.

ЕКГ – електрокардиограм

ЕКГ је инструмент који бележи пролазак неуроелектричног импулса кроз срце. Неуроелектричног импулс има улогу да доведе до контракције срчаног мишића. Неправилности ЕКГ-а указују на одређену патологију, помоћу њега се прати правилност ритма и такође указује на величину и дебљину комора и њихових зидова.

Анализа крви и урина

Ово тестови су корисни како би се проценила оштећења на другим органима а која настају као последица срчане слабости. Осим тога поједини параметри директно указују на проблеме са кардиоваскуларних системом.

Анализе крви и урина су неопходне и током терапије да би се проценио сам ефекат терапије и да би се избегле и предупредиле одређене нежељене последице које могу настати услед примене лекова као што су дехидрација, поремећај односа електролита у циркулацији као и оштећења бубрега, јетре и хематопоетског система.

Терапија

Постоји велики број терапијских протокола који се примењују у ветерини код лечења срчане слабости. Избор протокола зависи од врсте и степена поремећаја као и од индивидуалних карактеристика и могућности пацијента и власника. Већина паса и мачака у почетним и средње развијеним стадијумима срчане слабости добро реагује на терапију и значајно добија на квалитету и дужини живота. Пацијенти у поодмаклим стадијумима нажалост углавном имају прогресивни ток болести. Ово је један од главних разлога зашто је рана дијагностика срчаних обољења веома битна за успех терапије. Терапија срчане слабости је доживотна и углавном захтева редовне контроле и анализе како би се на време откриле евентуалне промене како би се на основу њих терапија кориговала.

Ако Ваш љубимац показује било који од клиничких знакова срчане слабости будите слободни да залажете преглед у Ветеринарској Амбуланти ГУТА.

Текст приредио

Др Драгутин Смољановић