GutaVet.com БИОПСИЈА ПАСА И МАЧАКА

БИОПСИЈА ПАСА И МАЧАКА

Биопсија је термин који се користи да би се описала процедура којом се узима узорак ткива за микроскопску,

PET CENTAR

Mikroskopski izgled punktata limfnog čvora
Veterinarska Ambulanta GUTA

микробиолошку или неку другу анализу. Ова процедура генерално посматрано је инвазивна и у највећем броју случајева захтева општу анестезију.

У зависности од органа или ткива чији се узорак узима користе се различите технике.

Резултати биопсије показују која врста тумора или болести је присутна што нам помаже да донесемо одлуку о врсти терапије која је најболја за Вашег љубимца.

Такође узорковање ткива које се налази на граници између уклоњеног  тумора и здравог ткива указује на успешност изведене хируршке процедуре.

 ПРОЦЕДУРА

  1. Пре захвата, као и увек када је Ваш љубимац болестан, биће вам постављено много питања како би се установила историја болести и брзина настанка проблема. Та питања се односе на старост, када и како сте приметили да се проблем јавио, како процес напредује током времена и који сте третман применили и са каквим успехом.
  2. Након прикупљања података о историји болести приступиће се прегледу Вашег љубимца који може да подразумева мерење температуре, палпирања  одређених регија или израслина, аускултација срца и плућа и сл.
  3. Одређени тестови и специјалистичке дијагностичке процедуре су потребне код одређених патолошких стања. Анализа крви и урина може открити скривене узроке болести или послужити као преанестетичка контрола; Рендген се користи за локализацију и раширеност патолошког процеса ( обим и евентуално присуство метастаза); Ултразвук се користи да би се утврдила структура и промене унутар самих органа; CT (компијутерска томографија) и MRI (магнетна резонанца)  се користе за откривање мањих и предходним техникама недоступним патолошким променама.

 

ТЕХНИКЕ ИЗВОЂЕЊА БИОПСИЈЕ

 У зависности од органа од кога треба узети узорак ткива постоје различите технике

  • Пунктирањем ткива иглама већег промера могу се добити узорци промена које се могу видети споља или пак узорци од органа који се током пункције визуелизују помоћу ултразвука
  • Узимањем исечка током операције или дијагностичке лапаратомије
  • Ендоскопски се могу узети узорци из носне шупљине, трахеје, желуца, дванаестопалачног црева, колона, ректума,вагине
  • Коштано ткиво и костна срж се узимају уз помоћ специјалних биопсера

У зависности од типа биопсије нега се састоји од једнодневне хигијене ране, ускраћивања хране и воде, па све до десетодневне рестрикције у физичким активностима како би рана уредно зарасла.

Резултати  биопсије обично буду готови након 10-14 дана. На основу добијених резултата додатни тестови или промена терапије могу бити препоручени.

текст приредио  Драгутин Смољановић, двм