ZOONOZE

ZOONOZE

- ili šta mogu da „zaradim“ od moje mačke ili psa? –

Zoonoze ili zoonotske bolesti predstavljaju bolesti koje se sa životinja prenose na čoveka. Neke bakterije, virusi, prioni, paraziti i gljivice, za koje mačke i psi predstavljaju prave ili prelazne domaćine, mogu se preneti na ljude. Uvek treba imati na umu da mačke i psi ne moraju da pokazuju bilo kakve znake oboljenja. Posebno treba biti oprezan sa mačkama koje samostalno i bez kontrole duže ili kraće vreme provode u spoljašnjoj sredini bez kontrole. One po pravilu posećuju kontejnere i smetlišta, za njih svojevrsne supermarkete na otvorenom, iz kojih mogu doneti u kuću uzročnike infektivnih bolesti kao što je hepatitis A na primer.

Kako se zoonoze prenose na ljude?

Zoonoze se mogu preneti direktnim kontaktom sa zaraženim ljubimcem, preko zaražene hrane i vode, preko vetkora, (muve, krpelji, buve, komarci) ili boravkom u istom prostoru. Uzročnici zaraznih bolesti se nalaze i prenose preko pljuvačke, ugriza i ogrebotine, iskašljanog sadržaja, preko kože i dlake, izmeta, urina i ujedom vektora.

Ko je izložen riziku?

Zoonoze se javljaju najčešće kod osoba čiji je imuni sistem kompromitovan (osobe obolele od karcinoma koje su na hemo ili radio terapiji, osobe obolele od AIDS-a, hepatitisa, tuberkuloze…) ili nedovoljno razvijen (deca i adolescenti).

Postoje i zoonoze koje se prenose bez obzira na imunološki status kao što su besnilo, leptospiroza, ehinokokus, i kod kojih treba biti izuzetno oprezan.

Neke od zoonoza koje možemo dobiti od naših ljubimaca su:
 • Na koži: bolest mačijeg ogreba, dermatofoza (gljivice), šuga
 • Gastrointestinalni sistem: pantljičare i gliste, salmoneloza, patogeni sojevi E. Colli
 • Nervni sistem: besnilo, tetanus, lajmska bolest
 • Sistemske bolesti: mišija groznica, toksoplazmoza, psitakoza, antraks
Kako smanjiti rizik od zoonoza?

Ljubimci koji pate od hroničnih bolesti u većem procentu mogu da budu i prenosioci zoonoza. Iz tog razloga veoma je važno da Vaši ljubimci budu jedanput godišnje dovedeni na sistematski pregled i vakcinaciju, gde će se tom prilikom, ukoliko postoji potreba, izvršiti i odgovarajuće laboratorijske analize i testovi. Na ovaj način Vaš ljubimac će biti zdrav a Vi i Vaša porodica bezbedni od zoonotskih bolesti. Takođe redovno treba štititi Vašeg ljubimca od spoljašnjih i unutrašnjih parazita.

 • Redovno treba čistiti posude za hranu i vodu a ako Vaš ljubimac vrši nuždu u kući i posude i prostor gde to obavlja.
 • Nosite rukavice kada radite u bašti pošto se izmet i urin naših ljubimaca sigurno tu nalazi.
 • Budite oprezni i izbegavajte da dajete Vašem ljubimcu termički neobrađeno meso pošto se mnogi uzročnici mogu preneti ovim putem.
 • Obavezno očistite šape i nokte posle povratka iz svake šetnje.
 • Ako Vas pas ili mačka ujedu ili ogrebu, obavezno se obratite doktoru da Vas pregleda.
 • Lična higijena je najbolja preventiva, i zato perite ruke posle igre sa Vašim ljubimcem, kao i nakon čišćenja i pranja posuda i opreme Vaših ljubimaca.
 • Ukoliko usvojite novog ljubimca sa ulice ili iz prihvatilišta, držite ga odvojeno od Vaših ljubimaca dok ne završite sve procedure vezane za tretman protiv parazita i vakcinaciju.

ZAPAMTITE da je preventiva jedini način da se značajno smanji rizik od mogućnosti dobijanja i prenošenja zoonoza. U tom lancu Vi ste jedina karika od koje zavisi zdravlje Vas, Vaših ukućana i naravno Vaših ljubimaca.

 

Tekst priredio

Dr Dragutin Smoljanović,dvm