GutaVet.com BOLESTI PASA Da li je i preko zime potrebno davati zaštitu protiv srčanog crva?

Da li je i preko zime potrebno davati zaštitu protiv srčanog crva?Jedno od najčešćih pitanja koje nam postavljaju vlasnici pasa i mačaka je da li je potrebno štititi ljubimca svih 12 meseci u godini od srčanog crva, čak i tokom zime kada su hladni dani. Pre 25 godina, kada sam još bio student Fakulteta Veterinarske Medicine u Beogradu, bio sam učen da tempertura mora biti 18⁰C ili veća u periodu od 30 dana da bi komarci započeli svoj životni ciklus, a samim tim i postali prenosioci za bolest srčanog crva. U to vreme kod nas je bio period godine u trajanju 3 do 5 meseci (oktobar-mart), kada temperatura nije ili je vrlo retko prelazila 18⁰C.

Srčani crv

Pored klimatskih promena, došlo je i do prilagođavanja komaraca hladnijim vremenskim uslovima pa se oni u prirodi mogu sresti i kada se spoljašnja temperatura kreće između 10-12⁰C. Neretko komarce viđamo i u našim stanovima, hodnicima i podrumima bez obzira na spoljašnjutemperaturu. Svi gore navedeni faktori su doveli do toga da se bolest srčanog crva može preneti preko komaraca tokom cele godine.

Veliki broj vlasnika ljubimaca ne razume kako preventivno davanje lekova protiv parazitske bolesti srčanog crva deluje. Lekovi koji se daju zbog preveniranja bolesti ne preveniraju infekciju, već ubiju sve parazitne oblike koje je njihov ljubimac pokupio u predhodnom mesecu. Ukoliko propustite da na vreme ( u tačno određenom vremenskom intervalu ) primenite lek, ostavili ste vremenski prozor za nastanak infekcij, tačnije omogućili ste da parazit pređe iz jednog larveog stadijuma u kome lek deluje u drugi stadijum u kome lek ne deluje. Ova činjenica se dodatno komplikuje sa delovanjem mesečnih preparata protiv buva i krpelja koji su se već „odomaćili“  i imaju zadatak da odbijaju ili da brzo ubiju ove ektoparazite kada se oni nađu u neposrednoj blizini ili na samoj životinji.

Pored toga što preparati koji se koriste u preventivi oboljevanja od bolesti srčanog crva, oni deluju i na druge unutrašnje i spoljašnje parazite ( Nexgard spectra, Milpro, Milbemax, Milprazon, Prayimec i dr.) koji su prisutni tokom cele godine i koji predstavljaju permanentni rizik kako po zdravlje Vašeg ljubimca tako i po Vaše i zdravlje Vaših ukućana. Iz predhodno navedenog možemo zaključiti da je prognoziranje vremena kada treba započeti ili prekinuti sa primenom lekova za prevenciju u najmanju ruku nezahvalno.

Ljubimci koji obole od parazitske bolesti srčanog crva posledično oboljevaju i od bolesti kardiovaskularnog sistema, bolesti bubrega i bolesti jetre. Ove prateće bolesti neretko ostaju doživotno kao hronične nakon izlečenja bolesti srčanog crva.

Ukoliko se prekine sa kontinuiranim davanjem preventivnih lekova za zaštitu od bolesti srčanog crva, strogo se preporučuje testiranje pre nego što se počne ponovo sa preventivom. Testiranje predstavlja stres kako za ljubimca tako i za vlasnika i iziskuje dodatne finansijske troškove.

Lekovi za prevenciju obolevanja od parazitske bolesti srčanog crva nisu skupi, njihova cena se kreće od 150,oo-2500,oo dinara i zavisi od preparata koji ste izabrali i od težine Vašeg ljubimca. Dijagnostija i lečenje bolesti, kao i lečenje pratećih bolesti koje idu uz bolest srčanog crva u desetinama hiljadadinara prevazilaze cenu preventive što svakako nije zanemarljivo.

Dr Dragutin Smoljanović

Tekst priredio

Dr Dragutin Smoljanović, dvm