SIJAMSKA MAČKA

Sijamska mačka je jedna od najstarijih rasa mačaka. Vode poreklo sa Tajland ali postoje podaci da su uzgajane još u 14 veku. Ima sitno mišićavo telo, okruglu glavu, plave oči i ice tamnije obojeno od tela. Prilično su zdrava i dugoživeća rasa, mogu živeti i do 20 godina. Zainteresovane su za ljudsko društvo i lako se adaptiraju na život u stanu.sijamska-macka-i-macici

Dobre su u odnosu sa malom decom od kojih mogu da istrpe više nego od odraslih. Mogu se uklopiti i sa psima ili drugom mačkom sličnog uzrasta i lepo se družiti, mada im to neće smanjiti potreu za ljudskom pažnjom. Sijamske mačke su poznate po svom glasu koji može da nalikuje na plač bebe. Postoje individulane razlike, neke jedinke su velike „pričalice“ dok druge retko puštaju glas.

Kod sijamske rase mačaka se često javlja zrikavost ili uvrnut rep. Osim toga nemaju neke bolesti kojima su sklone kao rasa. Rađaju se kao potpuno beli mačići,a color point gen je temperaturno zavisan i na hladnijim mestima se razvija tamnija boje-lice,rep,uši i šape.

Ranostasana su rasa i mogu ući u prvo teranje već  sa  5 meseci. Kao i većina drugih mačaka ne zahtevaju previše nege. Povremeno iščetkavanje će i vama pomoći da manje dlake imate po nameštaju. Obezbedite joj grebalicu kako bi ste sačuvali svoj nameštaj.

 

Posted in Pitanja i odgovori | Leave a comment

UZROCI KAŠLJANJA I OTEŽANOG DISANJA KOD PASA I MAČAKA

UZROCI KAŠLJANJA I OTEŽANOG DISANJA KOD PASA I MAČAKA

– Veterinarska Ambulanta GUTA pet centar-

Najčešći uzroci kašljanja i otežanog disanja kod pasa i mačaka su sledeći:

 1. ZARAZNI KAŠALJ ili INFEKTIVNI LARINGO-TRAHEITIS ili KENNEL COUGH predstavlja infektivnu ( zaraznu ) bolest pasa koja se manifestuje čestim, produktivnim kašljem. Kašljanje je najčešće isprovocirano hladnim vazduhom, stezanjem ogrlice, fizičkom aktivnošću ( trčanje i sl), kao i dimom, jakim i oštrim mirisima.
 2. HRONIČNI BRONHITIS kao posledica hronične iritacije bronhija usled iritacija ili neadekvatnog lečenja infektivnih procesa.
 3. PNEUMONIJA ili UPALA PLUĆA predstavlja zapaljinski proces na plućima koji moe nastati iz više razloga.
 4. KOLAPS TRAHEJE koji nastaje kao posledica hormonalne ili neurološke insuficijencije
 5. INFLUENCA PASA ili PSEĆI GRIP predstavlja virusnu infekciju pasa koja se manifestuje respiratornim simptomima, bolnim zglobovima i temperaturom.
 6. KARCINOM TIROIDNE i/ili PARATIREOIDNE ŽLEZDE
 7. MEGAEZOFAGUS predstavlja uvećanje jednjaka
 8. HLAMIDIJALNA INFEKCIJA MAČAKA
 9. ŠTENEĆAK
 10. HIPERTROFIČNE KARDIOMIOPATIJE
 11. ASTMA KOD MAČAKA
 12. LARENGEALNA PARALIZA
 13. TUMORI NA PLUĆIMA – primarni ili metastatski
 14. STRANO TELO u traheji, plućima ili jednjaku

Na osnovu ovoga se vidi kako je klinički pregled neophodan, kao i pravilno i blagovremeno postavljanje dijagnoze, kako bi terapija bila adekvatna.

KAŠALJ I OTEŽANO DISANJE KOD PASA I MAČAKA Veterinarska Ambulanta GUTA, pet centar

KAŠALJ I OTEŽANO DISANJE KOD PASA I MAČAKA Veterinarska Ambulanta GUTA, pet centar

Posted in Pitanja i odgovori | Leave a comment

10 VETERINARSKIH SAVETA ZA ŠTO BOLJE ZDRAVLJE VAŠIH LJUBIMACA

10 VETERINARSKIH SAVETA ZA ŠTO BOLJE ZDRAVLJE VAŠIH LJUBIMACA

1. Zaštita od parazita – Veoma je bitno da Vaši ljubimci budu redovno tretirani protiv

Buve kod pasa i mačaka

Buve kod pasa i mačaka

parazita, kako unutrasnjih, tako i spoljnih. Crevni paraziti su veoma često prisutni u digestivnom traktu mladih jedinki i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje Vašeg ljubimca. Takođe, veoma je važno napomenuti da su neke vrste parazita pasa i mačaka zoonoze, što znači da se mogu preneti na ljude, pa tako redovnim čišćenjem štitite i Vaše zdravlje.
Buve predstavljaju najčešći problem na našim prostorima. One mogu dovesti do dermatoloških problema u vidu češanja, gubitka dlake i promena na koži kao što su crvenilo i rane. Takođe, buve su prelazni domaćini za neke vrste crevnih parazita, pa Vaš ljubimac rizikuje da se zarazi ako proguta buvu.
Krpelji su takođe veliki problem. Vrlo često su nosioci oboljenja koja mogu biti smrtonosna za pse.
Treba napomenuti i da je na našim prostorima prisutna i dirofilarioza (srčani crv) koju najčešće prenose komarci.

2. Vakcinacija protiv infektivnih bolesti – Iako vakcinacija protiv infektivnih bolesti nije obevezna po zakonu, apsolutne preporuka svakog veterinara je da Vašeg ljubimca zaštitite od ovih bolesti pravilnom vakcinacijom.
Za pse su ove vakcine obično polivalentne i sadrže zaštitu od štenećaka, parvoviroze, zaraznog hepatitisa, i leptospiroze. Bitno je napomenuti da su sve ove bolesti prisutne na našem podneblju, a ukoliko životinja oboli, lečenje i potpuni oporavak su krajnje neizvesni. Prva vakcina se daje u uzrastu od 6 – 8 nedelja, a nakon 4 nedelje sledi i revakcinacija. Bitno je napomenuti da treba sprečiti kontakt šteneta sa drugim psima dok ne prođe ceo proces imunizacije.
Vakcine za mačke su obično trovalentne i sadrže zaštitu od panleukopenije, kalicivirusa i herpes virusa. Prva vakcina je sa navršenih 8 nedelja starosti, a revakcina je za 4 nedelje.
Naša preporuka je da se ove vakcine daju svake godine i kada životinja poraste.
virusi
3. Mikročipovanje i vakcinacija protiv besnila – Vakcinacija protiv besnila i mikročipovanje je zakonska obaveza svakog vlasnika. Našim zakonom je propisano da se svaki pas i mačka moraju obeležiti mikročipom do navršenih 90 dana starosti, kao i da se svi psi i mačke stariji od tri meseca moraju vakcinisati protiv besnila jednom godišnje.
Besnilo je jedno od najopasnijih virusnih oboljenja za koje ne postoji lek, a pri tom je i zoonoza, tako da redovnom vakcinacijom štitite i svoje, a izdravlje Vašeg ljubimca.

4. Redovni pregledi – poput ljudi, i kućni ljubimci mogu patiti od hroničnih oboljenja. Mnoga oboljenja često mogu biti dugo vremena bez simptoma i da se pokažu tek kada je bolest već u poodmaklom stadijumu. Najbolji način da se ove bolesti otkriju na vreme ili čak spreče jesu redovni pregledi kod Vašeg veterinara. ekg Rutinskom analizom krvi uz eventualnu pomoć još nekih dijagnostičkih metoda (EKG, RTG, ultrazvuk) stičemo uvid u stanje i funkciju unutrašnjih organa vašeg ljubimca.

5. Održavanje normalne telesne težine – u poslednje vreme, prekomerna telesna težina predstavlja sve veći problem u veterinarskoj medicini. Gojaznost utiče na rad mišićno-koštanog sistema opterećujući ga, usled čega dolazi do artritisa i oboljenja kičme. Kao i kod ljudi i kod Vaših ljubimaca gojaznost je povezana sa bolestima srca i krvnih sudova, kao i sa dijabetesom.
Vodite računa o tome kolike su stvarne dnevne potrebe vašeg ljubimca. Ukoliko Vaš ljubimac ne izlazi napolje ili ide samo u kraće šetnje, smanjite mu dnevne obroke. Takođe, bitno je da izbegavate davanje hrane mimo obroka, kao i da ne preterate u davanju poslastica koje mogu biti veoma kalorične.

6. Sterilizacija/kastracija – Ukoliko ne želite da parite Vašeg ljubimca, svakako Vam preporučujemo da ga što pre sterilišete/kastrirate.
Ukoliko imate ženku, a ne želite potomstvo, sterilizacija je pravo rešenje. Osim što ćete izbeći neželjeno potomstvo, sterilizacija značajno umanjuje rizik od pojave nekih vrsta tumora koji su zavisni od polnih hormona.

STERILIZACIJA I KASTRACIJA

STERILIZACIJA I KASTRACIJA

Vlasnici mužjaka neće imati problema sa neželjenim potomstvom, ali rizikuju da im ljubimac odluta za nekom ženkom u teranju i da se izgubi. Vrlo često dolazi i do žestokih okršaja između mužjaka kako bi se izborili za naklonost ženke. Posledice ovakvih obračuna mogu biti lakše, kada ljubimac ima samo površinske ozlede, ali i veoma ozbiljne, ponekad čak i fatalne. Bitno je napomenuti i da postoji veliki broj zaraznih oboljenja koja se putem ugriza mogu preneti.

7. Zdravo okruzenje – Ljubimac nije predmet. Vaš ljubimac svakodnevno iziskuje Vašu pažnju i mentalnu stimulaciju. Pod ovim podrazumevamo redovne šetnje za pse nekoliko puta dnevno uz igru.

WELNES

WELNES

 

Za mace je bitno obezbediti mesto za grebanje i dovoljno igračaka. Ovakve aktivnosti doprinose održavanju mišićnog tonusa Vašeg ljubimca, a i doprinose Vašem međusobnom zbilžavanju.
8. Nega zuba – Poput Vas i Vaš ljubimac može imati problema sa desnima i zubima. Redovno održavanje oralne higijene pomoći će Vašem ljubimcu da mu zubi i desni budu zdravi. Na tržištu postoji značajan broj preparata koji pomažu u sprečavanju pojave plaka i kamenca.
Ukoliko je do stvaranja kamenca već došlo, preporuka je da Vašeg ljubimca odvedete do veterinara koji će ga ukloniti ultrazvučnim aparatom.

9. Ne davati lekove za ljude ukoliko ih nije prepisao Vaš veterinar – Psi i mačke imaju znatno drugačiji metabolizam od nas, pa bi davanje nekih preparata koji se koriste u humanoj medicini moglo biti kobno po Vašeg ljubimca. Najčešće (zlo)upotrebljavani lekovi su takozvani nesteroidni antiinflamatorni lekovi u koje spadaju aspirin i ibuprofen (brufen) koje vlasnici ne tako retko daju svojim ljubimcima, a pri tom samo jedna doza ovih preparata može izazvati obilno krvarenje iz digestivnog trakta, sa mogućim trajnim posledicama po zdravlje Vašeg ljubimca.
Važno je napomenuti da postoje preparati iz humane medicine koji se povremeno prepisuju ljubimcima, ali o vrsti leka, kao i o dozi odlučuje isključivo Vaš veterinar.

10. Bezbednost u vozilu – Prilikom kretanja na put Vašim vozilom, neophodno je da poput sebe, zaštitite i Vašeg ljubimca. Ukoliko imate manjeg psa ili mačku, preporuka je da ih vozite u transporteru, a ukoliko imate velikog psa, možete ga smestiti na zadnjem sedištu pri čemu bi bilo poželjno privezati ga specijalnim pojasom za tu svrhu. Slobodan ljubimac u kolima remeti pažnju vozaču, što može dovesti do nezgode. Nikada nemojte dozvoliti ljubimcu da se vozi na prednjem sedištu jer se može ozbiljno povrediti u slučaju da dođe do aktiviranja vazdušnih jastuka. Takođe, ne dozvolite ljubimcu da se vozi sa glavom isturenom kroz prozor jer tako lako može ispasti iz vozila, a može doći i do oboljenja očiju i ušiju uzrokovanih jakim vetrom.

 

 

Posted in Pitanja i odgovori | Leave a comment

Kupanje pasa

Koliko često će vaš pas da se kupa zavisi najviše od njega.

Činjenice koje treba uzeti u obzir su: stanje dlake, dužina dlake, koliko brzo se prlja, gde pas živi (da li živi u kući ili napolju), faza linjanja i svakako postojanje određenih kožnih bolesti. (Za više informacija pogledajte članak „Glavni medicinski razlozi za šišanje i četkanje vašeg psa“).

Kupanje i šišanje pasa

Nekim psima kupanje je potrebno samo nekoliko puta godišnje dok drugi zahtevaju nedeljno sredjivanje. Jedno od boljih pravila kaže da trba kupati psa samo kada mu se dlaka zaprlja ili počne da se „oseća“.

Ukoliko vašeg psa kupate češće svakako trba obratiti pažnju na izbor šampona, jer postoje kvalitetniji šamponi koje možete koristiti svakodnevno i oni šamponi  za koje proizvođači preporučuju razmak između kupanja jednom na svakih 20-30 dana.

Za zdravu i kvalitetnu dlaku takođe je bitno da vašeg psa četkate dva puta nedeljno, bez obzira na dužinu dlake.

Posted in Pitanja i odgovori | Leave a comment

ERLIHIOZA

Šta je Erlihija i kako je konstatovati?

Erlihija,nazvana je po Doktoru Erlihu koji ju je prvi opisao, posebna je vrsta bakterije koja napada i živi u belim krvnim ćelijama domaćina. Različiti tipovi Erlihije žive u različitim tipovima belih krvnih zrnaca. Domaćini mogu biti ljudi i životinje. Erlihija se širi od domaćina do domaćina, putem krpelja i karakteriše se intracelularnom lokacijom, što naročito otežava lečenje antibioticima koji ne prodiru unutar ćelija. Erlihija je prvobitno grupisana prema vrsti belih krvnih zrnaca koje napada, tako je granulocitna linija karakteristična u akutnoj formi sa lobuliranim jedrom i karakterističnim izgledom krvnih ćelija, a monocitna linija je karakteristična za hroničnu formu bolesti i ima više zaobljeno jedro.

 

Ehrlichia equi –živi u granulocitima (tip belih krvnih ćelija)

 1. Ehrlichia ewingii-živi takođe u granulocitima
 2. Ehrlichia canis-živi u monocitima (drugačiji tip brlih krvnih ćelija)
 3. Ehrilchia risitci-takođe živi u monocitima
 4. Ehrilichia platys-živi u trombocitima

Sa pojavom usavršene molekularne biologije utvrđeno je da gore navedena pravila i podele nisu apsolutne. Danas koristimo RNA sekvecioniranje za utvrđivanje Erlihije.                                    Reklasifikacija Erlihije se dogodila 2001 godine na sledeće tri kategorije:

 1. Ehrlichia canis (uglavnom infekcija pasa)
 2. Ehrlichia ewingii (uglavnom infekcija pasa)
 3. Ehrlichia chaffeensis (uglavnom infekcija ljudi)

*Ehrlichia ristici je sada reklasifikovana kao Neorickettsia ristici, Ehrlichia platys kao Anaplasma platys. Ehrlichia equi, E.phagocytophila i Human granulocytic Ehrlichial su sada svrstani u istu vrstu koja je reklasifikovana kao Anaplasma phagocytophila.

Šta je to ’’TROPSKA  PANCITOPENIJA’’?

Iako je i od ranije bilo poznato da psi mogu biti zaraženi Erlihijom, obim bolesti je postao očigledan tokom rata u Vijetnamu kada se razboleo vojnički Nemački ovčar, gde je infekcija izgledala kao da su zbrisana bela krvna zrnca. Bela krvna zrnca kao i crvena krvna zrnca bila su pogođena infekcijom,  a bolest je nazvana ’’Tropskom psećom pancitopenijom’’.Ovo stanje je bilo pručavano i nađeno je da bolest nije ograničena samo na Jugoistočnu Aziju, nego da je prisutna i u SAD-u. Osamdesetih godina utvrđeno je da i ljudi mogu biti inficirani Erlihijom, ali ne sa istom Erlihijom koja inficira pse. Nakon ovih saznanja proučavanja su nastavljena u većem obimu.

Nemački ovčari su skloni da obole od posebnog teškog oblika erlihioze.

 

 

Koji su krpelji zaslužni za infekciju Erlihijom?

Različite vrste Erlihija se prenose različitim tipovima krpelja.

 1. The brown Dog tick (Riphicephalus sanguineus) se obično širi Ehrlichia canis, E.ewingii
 2. The lone star tick (Amblyomma americanum) je glavni vektor za E.ewingii(na telu krpelja zapažamo zvezdu)

Važno je napomenuti da su u područjima gde ima krpelja zastupljene i mnoge bolesti koje krpelji prenose: Lajmska bolest, Babezioza, Anaplazmoza, Erlihioza, a verovatno i neke do sada neotkrivene bolesti. Tako da nije iznenađujuće da na području u kojem ima krpelja imamo i pacijente sa više krvnih parazita.

Razvoj bolesti kod pasa

Postoje tri faze bolesti (Erlihioze): akutna, subklinička i hronična.

 1. Akutna faza : Obično je veoma blaga faza, pojavljuje se 1-3 nedelje nakon što krpelj ujede domaćina. Erlihija se tada umnožava i napada membrane belih krvnih zrnaca. Za vreme ove faze vrednost trombocita pada i dolazi do imunoposredovanog uništenja trombocita. Tokom akutne faze psi su tromi, nezainteresovani za hranu, a mogu imati i uvečane limfne čvorove. Može doći i do groznice. Iako pas izgleda veoma bolesno, ova faza retko je opasna po život. Većina pasa koji su ovoj fazi adekvatno lečeni ozdrave, a  oni koji nisu,  iz akutne faze prelaze u druge.

 

 1. Subklinička faza : U ovoj fazi psi izgledaju normalno, ali mikroorganizam se u ovoj fazi nalazi u slezini i tamo može ostati mesecima ili godinama. Jedini nagoveštaj da se Erlihija krije u slezini  je donekle smanjen broj trombocita ili povišen nivo globulina u krvi. Nivo proteina u krvi na laboratorijskom nalazu je podeljen na albumin (značajan nosilac proteina) i globuline (svaki drugi krvni protein uključujući i antitela). Dugoročna stimulacija imunog sistema podići će globuline.
 2. Hronična faza : U ovoj fazi psi ponovo oboljevaju sa kliničkim manifestacijama. Više od 60 procenata pasa inficiranih E.canis imaće abnormalno krvarenje zbog smanjenih trombocita. Kao dugoročna imuno stimulacija javlja se duboka inflamacija oka (uveitis), takođe, može doći i do neuroloških problema. Javlja se i glomerulonefritis gde dolazi do gubitka proteina putem mokraće. Kako u ovoj fazi imamo povećane globuline tako su  albumini smanjeni.

*Infekcije sa Ehrlichia ewingii imaju tendenciju da izazovu artritis pored gore navedenih simptoma.

Kako postavljamo dijagnozu?

Dijagnoza se ne postavlja na osnovu jednog testa već na osnovu prikupljanja rezultata. Prvi korak je pronalazak i grupisanje tipičnih nalaza:

–          Pas sa groznicom, uvećanim limfnim čvorovima, krvarenjem, artritisom.

–          Smanjen broj trombocita,visok nivo globulina i blaga anemija

Kada se sumnja na Erlihiozu, možemo da uradimo test krvi (sa antitelima protiv Erlihije). Rezultate testa krvi treba uzimati sa rezervom, budući da pozitivan rezultat može da znači izloženost a ne nužno i aktivnu infekciju. S druge strane, negativan rezultat ne znači da pas nije pod infekcijom, već ili da je toliko bolestan da organizam ne proizvodi antitela ili  je infekcija u ranoj fazi u kojoj organizam još ne proizvodi antitela.

Način utvrđivanja infekcije:

IFA test (imunoflorescencija antitela)-ovaj test utvrđuje infekciju od 7-28 dana nakon izloženosti Erlihija

U nekim zemljama postoje takozvani brzi testovi. Ovi testovi na osnovu malog uzorka krvi mogu pokazati pozitivnost ili negativnost na jednu ili više bolesti.Tako, 4DX test pokazuje prisustvo Lajmske bolesti,Erlihioze i Srčanog crva.Za utvrđivanje erlihioze koristi se i PCR test ali se zbog sigurnosti preporučuje uz kombinaciju sa drugim testovima.

Lečenje

            Najefikasnije lečenje Erlihioze sprovodimo primenom antibotika Tetraciklina i Doksiciklina. Terapija se primenjuje mesec dana, ali prva poboljšanja su vidljiva već nakon nekoliko dana. Terapija se može istovremeno otpočeti i sa kortikosteroidima da bi ublažili situaciju dok antibiotici ne počnu da deluju.

Precencija

            Budući da su krpelji prenosioci Erlihije, ampule i ogrlice protiv krpelja nužno su sredstvo zaštite pasa u vreme sezone krpelja (proleće i leto). Infekcija se može ponovo vratiti pošto se pri prvom kontaktu sa Erlihioyom ne stvara trajni imunitet.

Tekst priredila  Ivana Miletić

 

Posted in Pitanja i odgovori | Leave a comment

EBOLA

Ovih dana Ebola se nalazi u svim vestima. Kao što možda znate Ebola je skraćen naziv za bolest koja se zove Ebola-Hemoragična Groznica i izazvana je virusom koji je pogodio nekoliko zemalja u Zapadnoj Africi. Simptomi Ebole kod ljudi su sledeći: povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima, slabost, povraćanje, proliv i bol u stomaku. Simptomi se javljaju 2 do 21 dan nakon izloženosti virusu. Neki ljudi koji su oboleli od Ebole uspeli su da se izleče, više teorija zavere je povezano sa tim. Krucijalno pitanje za nas koji radimo sa kućnim ljubimcima je:

DA LI PSI I MAČKE MOGU DA OBOLE OD EBOLE I/ILI DA LI MOGU DA BUDU PRENOSIOCI? 

 

Šta je Ebola?

Ebola je virus koji pripada grupi virusa koji su nastali u centralnoj Africi, prvobitno kod ptica. Danas se smatra da su glavni rezervoari ovog virusa „voćni“ slepi miševi.

Koje vrste su prijemčive za ovaj virus?

EBOLA JE ZOONOZA, što znači da se sa životinja može preneti na ljude. Takođe se može preneti i među sisarima. Najvažnije vrste koje mogu oboleti su primati (gorile, šimpanze, majmuni i ljudi), „voćni“ slepi miševi, bodljikavo prase, antilope, glodari, svinje iPSI.

Za sada ne postoji dokumentovan podatak o infekciji mačaka sa virusom Ebole.

Kod svih primata, uključujući i ljude smrtnost iznosi 50-90%.

Kako se Ebola prenosi?
Najvažniji način prenošenja ebole među ljudima je direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima i izlučevinama kao što su urin, pljuvačka, povraćeni sadržaj. Izmet, sperma i krv od zaražene jedinke.

Ebola se može preneti i na niz drugih načina kao što su preko zaraženog mesa životinja koje su obolele od Ebole kao i preko igala i nesterilnih instrumenata.

Kako psi dobijaju Ebolu?

Psi i druge životinje dobijaju ebolu tako što konzumiraju meso i druge namirnice koje su kontaminirane i prilikom kontakta sa telesnim tečnostima i izlučevinama.

Kako izgledaju simptomi Ebole kod pasa?

Kod pasa Ebola prolazi asimptomatski – ne razvijaju se simptomi bolesti. Tokom perioda u kome su psi inficirani oni mogu prenositi ovu bolest na ljude i druge životinje lizanjem, ugrizom, prilikom šišanja i ostalih manipulativnih radnji sa psom. Virus Ebole se kod pasa nalazi u pljuvačci, suzama, mokraći ( urinu ) i izmetu ( feces). Jednom kada pas preboli Ebolu on prestaje da bude infektivan.Psi ne umiru od EBOLA virusne infekcije.

Da li moj pas može da oboli od Ebole?

U Srbiji i u zemljama u kojima nema ove zarazne bolesti šanse da Vaš pas oboli su izuzetno minimalne za sada. Nije poznato žarište ove bolesti izvan zaraženih područja u Africi.

U zemljama u kojima postoje striktna pravila i kontrola u proizvodnji hrane, kao i visoka svest oličnoj higijeni nema opasnosti za naše kućne ljubimce kao što ne bi trebalo da bude opasnosti ni za nas.

Nadam se da je ovaj tekst doneo dosta korisnih informacija kako za Vas tako i za Vaše ljubimce.

Posted in Pitanja i odgovori | Leave a comment

BESPLATAN SAVET VETERINARA

BESPLATAN SAVET VETERINARA

Sep 09, 2014

Zvonjenje telefona je nešto što se dešava stalno u svakoj veterinarskoj ambulanti. U velikom broju slučajeva zovu vlasnici čija je namera da dobiju savet preko telefona…

Bez obzira da li se radi o psu ili mački razgovor počinje iznošenjem problema, npr. pas povraća u zadnja dva dana i možda ima malo ređu stolicu. Takođe možda je i malo letargičan. Vlasnik je rešio da pozove i da razgovara sa veterinarom. Namera vlasnika je da dobije savet. Besplatan veterinarski savet.

 

 

BESPLATAN SAVET VETERINARA

   Pre nego što nastavim, dozvoliću sebi da se predstavim i da predstavim ambulantu u kojoj radim. Ovaj i ovakve slične tekstove pišem posle 15 godina rada u veterinarskoj praksi i u njima iznosim moje iskreno mišljenje bez namere da podilazim bilo kome niti da ulepšavam istinu. Trudim se da objektivno iznesem sve činjenice : Vama, farmaceutskim kompanijama, proizvođačima  hrane i opreme za naše ljubimce, odgajivačima i svima ostalima  kojima ovaj tekst bude interesantan za čitanje. Oni koji do kraja budu pročitali ovaj tekst možda će pomisliti da mi nisu sve koze na broju, neke će ove reči razbesneti, ali smatram da iznošewe stavova koji su pokriveni argumentima predstavljaju dobar početak u komunikaciji na relaciji klijent – veterinar kako bi se izbegle nejasnoće i neka nerealna očekivanja koja mogu da pokvare ovaj odnos. U svim odnosima, uključujući i poslovni , istina i iskrenost su najbolji „lekovi“  ( često znaju da budu gorki, pa čak i bolni) kojima se održava zdravlje odnosa. Trenutno u mojoj veterinarskoj ambulanti egzistenciju obezbeđuju tri osobe sa svojim porodicama i još dva studenta se pripremaju za samostalan rad. Svako od nas petoro  koji smo članovi tima koji se zove Veterinarska ambulanta GUTA, ima svoju ulogu i jasno definisane zadatke i oblasti u kojima radi. Podela je usmerena ka što efikasnijem i kvalitetnijem pružanju usluga kako bi zdravlje i sigurnost bili na najvišem nivou.

Pitanje telefonskih poziva radi dobijanja saveta je komplikovano iz više razloga. Navešću nekoliko razloga zbog kojih sve moje kolege, bez obzira na učtivo prijatan  ton  kojim razgovaraju sa Vama nerado daju savete preko telefona:

 1. Kao prvo ne postoji dodatno vreme u radnom danu kako bi se obavio  telefonski razgovor sa svakim ko pozove.Većina veterinara je tokom radnog dana posvećena klijentima koji dolaze na zakazane preglede/konsultacije. Takav rad podrazumeva pripremu za određenog klijenta, razgovor sa klijentom, vršenje određene intervencije i evidentiranje određene usluge. Bilo koje ometanje ili prekidanje tokom ovog procesa je nedopustivo. Sve ovo je mnogo jasnije ukoliko se stavite u poziciju klijenta koji je došao u zakazano vreme, plaća uslugu  a pri tome čeka i sluša dok se razgovor ne završi. O greškama i previdima koje se usled ometanja i prekidanja mogu dogoditi bespredmetno je raspravljati. Da postoji dodatno vreme veterinari bi imali telefonske brojeve preko kojih bi naplaćivali razgovore.
 2. Niko od nas ne može da živi dajući besplatne savete.
 3. Protivzakonito je postaviti dijagnozu i lečiti bez pregleda i direktnog kontakta (odnosa) doktor – pacijent.
 4. Razgovarao sam sa dosta kolega koji su davanjem besplatnih saveta preko telefona pokušali da pomognu da bi kasnije bili razapeti i spaljeni na lomači.

Ovakvo mišljenje i ovakve situacije su imale skoro sve moje kolege koje ja poznajem. Zbog ova četiri razloga većina mojih kolega je oprezna prilikom davanja saveta preko telefona.

 

Evo jednog primera koji se meni desio kada sam pokušao da izadjem u susret klijentu:

Vlasnica jednog zapadno škotskog belog terijera me je pozvala iz razloga što njen pas povraća i ima nešto učestaliju, meku stolicu. Pitanja koja sam joj postvio su bila da li je pas i dalje raspoložen, da li je zainteresovan za igru, da li ima apetit, da li je sluzokoža usta ružičasta, da li postoji problem u disanju, koliko to dugo traje. Vlasnica je odgovorila da se njen westi i dalje igra, nema problema sa disanjem, da je sluzokoža usta lepa i ružičasta, da su se simptomi pojavili u popodnevnim satima predhodnog dana… Dao sam savet otprilike ovako: ukinuti hranu i vodu na 12 sati i zatim započeti ishranu sa izblendiranom kuvanom hranom. Dao sam i uputstvo kako da pripremi hranu. Savet sam završio rečenicom da ako njen westi nastavi da povraća obavezno pozove dežurni veterinar u bilo koje doba dana ili noći na br.tel.065/2750-459.

 

Nakon 4 dana pozvao je uznemireni suprug iznoseći lavinu optužbi jer je njihovom psu bilo gore, nastavio je da povraća a dijareja je bila učestalija sa primesama krvi. Psa su jedva stabilizovali pošto su ga nakon 2 dana „kućnog lečenja“ odveli kod drugog veterinara. Pas je imao mačiju kugu – parvovirozu, a ja sam ispao loš veterinar jer nisam uspeo preko telefona da postavim dijagnozu. To što je vlasnica previdela da treba da se javi dežurnom veterinaru ako se stanje nepopravi ili pogorša nije olakšavajuća okolnost – ja sam loš veterinar. To što njihov westi nije primio nijednu vakcinu za svojih 7 meseci života  nije njihova odgovornost – ja sam loš veterinar.

Ja razumem da je mnogima od Vas potrban savet veterinara. Ja bih prvi voleo da pozovem mog lekara kada god osetim potrebu da ga nešto pitam. Ali stvari ne stoje tako.

U Veterinarskoj ambulanti GUTA uvek ćete dobiti smernice kako da pripremite Vašeg ljubimca za pregled ( da li da mu se uskrati hrana i/ili voda pre pregleda ili intervencije, da li da mu se dopusti da obavi malu nuždu ili ne pre ultrazvučnog pregleda i sl.), kako da izazovete povraćanje ukoliko je došlo do gutanja otrova, kako da zaustavi krvarenje usled akutne traume. Ali nemojte očekivati da preko telefona saznate dijagnozu,da  saznate koji se lek i u kojoj dozi upotrebljava za rešavanje određenog problema.

Istina je takođe da davanje besplatnih saveta neumanjuje račune kod velikih trgovinskih lanaca kao što su MAXI , TEMPO , METRO niti obezbeđuje ulaznice za koncert Marka Knopfler a.

 

Takođe, na osnovu mog višegodišnjeg iskustva, mogu da tvrdim da u većini slučajeva nije novac presudan kada se pokušava „lečenje“ preko telefona već se radi o komforu i pasivnosti samih klijenata. Pasivnost i komfor klijenata se najviše ispoljava kod insistiranja na kućnim posetama previđajući sve nedostatke i rizike koje sa ovakvim aktivnostima idu. Setite se samo Majkla Džeksona ( Michael Jackson )  i primene određenog leka u neadekvatnim uslovima. Na ovaj način pokušavam da apelujem na sve korisnike usluga Veterinarske ambulante GUTA da imaju respekt i poštovanje prema onima koji su u službi zdravlja Vaših ljubimaca jer vreme koje imamo u okviru 24sata je ograničeno.

Posted in Pitanja i odgovori | Leave a comment

EUTANAZIJA

Eutanazija predstavlja završetak života jedne individue koja se nalazi u terminalnoj fazi bolesti ili nekom drugom  neizlečivom stanju u cilju oslobađanje od patnje. Reč eutanazija potiče iz grčkog  jezika u kome „eu“ znači dobar, dobra a „thanatos“ znači smrt = dobra smrt.

Eutanazija je najveća emocionalna odluka koju treba doneti za vašeg ljubimca. Etički aspekt koji učestvuje u odluci se odnosi na to koliko ste bili povezani sa vašim ljubimcem tokom života i koliko je još uživanja ostalo vašem psu do kraja njegovog života.

Izvođenje eutanazije

Eutanazija predstavlja bezbolnu proceduru pri kojoj se ljubimcu aplicira lek koji trenutno dovodi do gubitka svesti. Pre davanja leka za eutanaziju mogu se dati i sedativi. Ubrzo po gubitku svesti prestaje i disanje. Po nastupanju moždane smrti i prestanku disanja, srce radi još nekoliko trenutaka kao posledica postojanja autonomnih reflekasa iz perifernog nervnog sistema. Ovi refleksi mogu prouzrokovati grčenje pojedinih mišića na telu. Ukoliko su ovim refleksom zahvaćeni mišići respiratornog sistema može doći do povremenih udisaja koji su poynatiji kao ropac. Ovi refleksi najčešće  nastaju u prvih dva minuta od nastanka moždane smrti i prestanka disanja ali se mogu javiti i do deset minuta posle.

Posle eutanazije

Leševi životinja posle eutanazije se uglavnom kremiraju, ukoliko vlasnik ne želi da ih sahrani. Ukoliko se odlučite da sahranite vašeg ljubimca, što sam ja uradio sa svim mojim psima i mačkama, pored toga što treba da se raspitate o važećim zakonskim propisima koji važe na teritoriji na kojoj želite to da uradite, treba osigurati da telo bude uvijeno ili spakovano u biorazgradivim materijama, nikako sintetičkim. Takođe treba osigurati da grobnica bude dovoljno duboka, najmanje 1m od površine zemlje do leša kako divlje i napuštene životinje ne bi otkopavale.

Sledeći ljubimac

Iako svi vlasnici u trenutku eutanazije izjavljuju kako nikada više neće nabaviti novog ljubimca, statistika, kao i obično, govori suprotno. Većina nas se za novog ljubimca odluči već u prvih mesec dana. Kako da prebolite vašeg ljubimca možete pogledati prateći ovaj link.

Posted in Pitanja i odgovori | Leave a comment

Demodikoza

DEMODIKOZA(CRVENA ŠUGA)

DEMODEX CANIS

Demodikoza je izazvana mikroskopski vidljivim šugarcem iz roda Demodex. Tri vrste demodeksa su izolovane sa pasa: Demodex canis, Demodex gatoi i Demodex iniai, ali je najzastupljeniji Demodex canis. Demodeksa štenci dobijaju od svoje majke u prvim danima života prilikom maženja i dojenja. Demodeks živi u folikulu dlake. Uglavnom živi u harmoniji sa svojim domaćinom ne izazivajući nikakve probleme. Ukoliko dođe do pada imuniteta usled hormonskih promena u pubertetu, stresa ili bolesti, demodeks može da dovede do ozbiljnog oboljenja kože.

DA LI JE DEMODEKS ZARAZAN?

Ovo je pitanje koje zanima mnoge vlasnike. Sarcoptes šuga ili prava šuga je jako zarazno oboljenje, ali Demodex šuga se ne smatra zaraznim oboljenjem. Postoje okolnosti pod kojima se demodeks može preneti. Pre svega demodeks se prenosi sa majke na štene u prvim danima života, ali se kasnije ne može preneti sa obolele na zdravu jedinku zbog čega nije potrebna izolacija obolelih. Ipak ne treba dovoditi u dodir jedinku obolelu od demodeksa sa jedinkom koja boluje od neke ozbiljne bolesti jer postoje teorije da se može preneti na jedinke sa lošim imunitetom. Demodeks se ne može preneti sa psa na čoveka ili mačku.

 

DEMODIKOZA IMA TRI FORME:

LOKALIZOVANA FORMA

Kod lokalizovane demodikoze postoje izolovana suva mesta bez dlake, najčešće na glavi. Lokalizovana demodikoza ne zahvata više od dva regiona na telu (npr.jedno na glavi i jedno na nozi) odnosno ne više od četiri mesta na celom telu.

  Lokalizovana forma demodikoze

GENERALIZOVANA FORMA

Demodikoza - generalizovana forma

Demodikoza – generalizovana forma Veterinarska Ambulanta GUTA

Kod generalizovane forme zahvaćena je cela koža. Prisutno je više mesta bez dlake, infekcija kože, nekada dlaka izgleda kao da su je “pojeli moljci”.

Česte su sekundarne bakterijske infekcije koje svrbe i daju neprijatan miris koži psa. Ukoliko se javi kod odraslih pasa, preko jedne godine starosti, treba razmotriti da li u osnovi leži neko ozbiljno skriveno oboljenje koje obara imunitet-rak, bolesti jetre ili bubrega ili hormonski disbalansi.

Demodikoza - generalizovana forma

Demodikoza – generalizovana forma

Mlade jedinke do jedne godine starosti nemaju razvijen imuni sistem i pojava demodikoze kod njih ne pobuđuje sumnju da imaju neko skriveno oboljenje.

 FORMA PODODERMATITISA

U ovoj formi demodeks je ograničen na šape. Bakterijska infekcija je čest pratilac ove forme. Najviše su joj skloni šar pejevi i bob tejli. Jako je otporna forma demodikoze.

 

 

 

 

DA LI TREBA DALJE RAZMNOŽAVATI JEDINKE KOJE SU BOLOVALE OD DEMODIKOZE?

Preporuka je da se ne razmnožavaju dalje jedinke koje su bolovale od demodikoze.

DIJAGNOZA

Iako se na osnovu kliničke slike može posumnjati da se radi o demodikozi veoma je važno uraditi skarifikaciju. Skarifikat se uzima zagrebavanjem površinskog sloja kože do pojave kapilarnog krvarenja.

Demodikoza

Izgled demodex sp. pod mikroskopom

Postupak jeste neprijatan, ali nije bolan i ne zahteva sedaciju životinje. Uzorak se zatim pregleda pod mikroskopom i utvrđuje se prisutnost i broj parazita. Skarifikovanje je važno i pri praćenju oporavka jer je neophodno da dva uzorka za redom budu negativna kako bi se terapija obustavila.

TERAPIJA

Terapiju određuje veterinar zavisno od starosti i vrste psa, kao i od forme demodikoze. Demodikoza zahteva duže lečenje, u trajanju od mesec dana, a nekad čak i 6 meseci. S obzirom da pad imuniteta ima veliki uticaj na pojavu demodeksa, kod jedinki koje se leče treba obavezno koristiti vitaminske dodatke, hranu renomiranih proizvođača koja je izbalansirana i kvalitetna, redovno ih vakcinisati, čistiti od glista, buva i krpelja. Takođe ukoliko su u pitanju ženke treba ih sterilisati čim je bolest pod kontrolom jer hormonske fluksacije mogu dovesti do ponovnog oboljenja.

Ukoliko vaš ljubimac ima probleme sa kožom dovedite ga na pregled u našu ambulantu. Demodikoza klinički može da liči na dermatofitozu, gljivično oboljenje koje se lako prenosi na čoveka. Takođe, svako oboljenje je lakše izlečiti ako se počne što ranije sa terapijom.

IDJ

Posted in Некатегоризовано | Tagged , , | Leave a comment

Pitanje: Shar Pei

Sa koliko meseci su muzjaci shar pei-a zreli za parenje , a sa koliko zenke?

Odgovor:

Za rasne pse,  bez obzira na rasu, po kinološkim standardima za ženke je dozvoljeno da se pare  posle 14. meseca a za mužijake posle 18. meseca. Što se tiče medicinskog aspekta, za ženke srednjih i  velikih rasa preporuka je da se upare tek posle trećeg teranja, što najčešće  znači posle 18. meseca kao i mužijaci.

 

Posted in Pitanja i odgovori | Leave a comment